Történelemportál

Cikkek a térkép aktában

Magyarország az első világháborúban

A centenárium alkalmából megjelenő, sajátos szemléletmódú történelmi atlasz az Osztrák–Magyar Birodalom és benne Magyarország első világháborús részvételére összpontosít, az események sorából a hazánkat érintőeket emeli ki.

Gulyás László: Küzdelem a Kárpát-medencéért

Gulyás László kitűnő monográfiája alapmű a témakörrel foglalkozó historikusok és a történeti földrajz művelői számára. A hagyományos történetírástól eltérően mutatja be, hogy a magyarsággal együtt élő etnikumok milyen territoriális igényekkel léptek fel a magyar állammal szemben az 1690–1914 közötti időszakban.

Gulyás László: Küzdelem a Kárpát-medencéért

Gulyás László szegedi történész, egyetemi oktató hiánypótló könyvében mintegy negyven belső térképpel is illusztrálva ismerteti azokat az 1690 és 1914 közötti nemzetiségi törekvéseket, amelyek végül Trianonhoz vezettek. A szerző szakít a marxista történetírás toposzaival, és új megvilágításba helyezi a Kárpát-medence történetét.

a Teleki-féle színezés (© Mihályi Balázs)

Gróf Teleki Pál híres Vörös térképe nem tudta ugyan megváltoztatni a határokat a párizsi konferencián, de a készítéséhez alkalmazott módszer számára nemzetközi elismerést hozott.

Páratlan térképek és dokumentumok kerülnek a nagyközönség elé két legnagyobb folyónkról, a Dunáról és a Tiszáról; a tudományos újdonságokat szerdán mutatták be a Magyar Műszaki és Közlekedésügyi Múzeumban.

Magyarország természeti, társadalmi és gazdasági helyzetét bemutató hiánypótló atlasz jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutató Intézetének kiadásában.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!