Történelemportál

Cikkek a templom aktában

bátaszéki templom

December közepén lesznek kész a tervek, utána indulhat a várhatóan több hetes munka: a karácsonyi mise idén valószínűleg elmarad a bátaszéki templomban – írja a műemlékem.hu magazin.

A Regnum Marianum templom 1938-ban (fotó: fortepan.hu)

1951. szeptember 23-án robbantotta fel a kommunista hatalom az 1931-ben Serédi Jusztinián által felszentelt Magyarok Nagyasszonya templomot.

bögözi református műemléktemplom

Végéhez közeledik a bögözi református műemléktemplom belső északi hajófalán lévő 76 négyzetméteres XIV–XV. századbeli falkép felújítása. Jelenleg a templomkert szintjének csökkentésén és a torony külső falának újravakolásán dolgoznak a szakemberek.

faragott kőlap az abasári templom nyugati bejárata fölött

Az abasári templom nyugati bejárata fölött egy faragott kőlap van befalazva a toronyba. Feltűnő helyen, tán épp ezért nehezen észrevehető. Pedig érdemes megszemlélni, hiszen egy római szarkofág részlete – írja az Archeologia.

a pannonhalmi bazilika rekonstrukciója

A pannonhalmi bencések kiválasztották már Olaszországban azt az ónixtömböt, amelyből az oltárkő készül a teljesen felújított bazilikában.

Mátyás-templom

Bár nem szemtanú jegyezte fel a budavári Nagyboldogasszony-templomban bekövetkezett katasztrófát, az emlékiratban szereplő eseménynek nyomai maradtak még az átépítések után, több mint hatszáz év távlatából is. Az archeologia.hu cikke.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!