Történelemportál

Cikkek a temesvár aktában

Konferenciák, visszaemlékezések, filmvetítések, kiállítások, könyvbemutatók, kulturális műsorok és koszorúzások egyaránt szerepelnek a temesvári forradalmi emlékév tegnap kezdődött gazdag programjában.

Az első világháború után több kérészéletű államalakulat is létrejött a Szent Korona országainak területén: a Bánáti Köztársaság, a Vendvidéki Köztársaság, a Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság és a Lajtabánság. Ezek közül egyesek idegen vagy önös érdekek kiszolgálására jöttek létre, míg mást a magyar nemzeti ellenállás hívott életre.

Dokumentumfilmek, Mandics György temesvári író könyve, A manipulált forradalom és Herta Müller Nobel-díjas író regényéből készült játékfilm idézi fel a 20 évvel ezelőtti temesvári forradalom eseményeit szerdán a budapesti Román Kulturális Intézetben.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén öt temesvári műemlék – hidak, templomok és emlékművek – esztétikus megvilágításáról született határozat. A belvárost a Gyárvárossal összekötő Decebal (Ligeti) híd, az Ifjúsági (Püspök) híd, a Mária-szobor, az erzsébetvárosi neogótikus római katolikus templom és a Dej utcai templom díszvilágítása több mint egymillió lejbe kerül.

Temesváron a Bánát Múzeum régészei a napokban fejezték be a Hunyadi-kastély udvarán a három hónappal ezelőtt elkezdett feltárásokat. A szakemberek nagy meglepetésére egy középkori torony alapjai kerültek a felszínre, amelyet valószínűleg Károly Róbert király építtetett 1315. körül, amikor kényszerűségből hét évre Temesvárra helyezte székhelyét.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!