Történelemportál

Cikkek a szekszárd aktában

Szinte teljesen elkészült a szekszárdi vármegyeháza felújítása. Az új tervezői koncepció rendkívül érdekesen tárja fel a terület évezredes történelmét, kár, hogy egyelőre kevesen láthatják – írja a műemlékem.hu.

A szekszárdi vármegyeháza felújításánál folyamatban lévő régészeti feltárásokból kutatók arra következtettek, hogy a szekszárdi bencés apátság templomának szentélyében temethették el I. Béla királyt (1016–1063).

Elkészült a Tolna megye ezeréves fennállását jelképező köztéri alkotás, Szatmári Juhos László szekszárdi szobrászművész bronzplasztikáját hétfőn, a Tolna megyei önkormányzat millenniumi sorozatának záró rendezvényén avatják fel Szekszárdon, a vármegyeháza kertjében.

Az egykori szekszárdi vármegyeháza eddig is egy királyi temetkező templom romjait rejtette az udvarán. Az épület közelgő felújításának keretében újabb középkori részleteket mutatnának meg — immár az épület alatt.

Nyolcszázharminc millió forintból, a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program EKF-hez kapcsolódó támogatásával újítják fel a szekszárdi vármegyeházát; a régiós fejlesztési tanács döntéséről a Tolna megyei közgyűlés elnöke szerdán Szekszárdon, sajtótájékoztatón számolt be.

Középkori temetőre bukkantak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei a szekszárdi Városháza alatt található épületmaradványok feltárásakor.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!