Történelemportál

Cikkek a református aktában

Megszépült a debreceni református Nagytemplom. Átfestették az épület belső terét, és kicserélték az ablakokat. Emellett Kossuth-emlékhelyet alakítottak ki és digitális információs pultot telepítettek.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata felkérte elnökségét, levélben kérjen engedélyt az illetékesektől a közelmúlt feltárásához szükséges iratok másolatainak kikérésére, hogy szakértőik kutathassák az egyházi közelmúltat.

A magyar felvilágosodás különleges személyiségének, Sipos Pálnak emléke elevenedett meg a hétvégén Szászvároson, ahol Vetési László szórványmissziós lelkész kezdeményezésére neves előadók ismertették a 250 éve Nagyenyeden született, és 1816-ban Tordoson elhunyt teológus, költő, matematikus és filozófus sokrétű munkásságát.

Október 31-én egyházkerületi csendesnap keretében méltatta a Kárpátaljai Református Egyház a reformáció emlékünnepét, valamint Kálvin János születésének 500. évfordulóját. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával emléktáblát avattak a beregszászi református templom külső falán a nagy reformátor tiszteletére.

Öt évszázad református hagyományát mutatja be a Dunamelléki Egyházkerület kiállítása Kálvin hagyománya-Református kulturális örökség a Duna mentén címmel, amely október 30-án nyitja meg kapuit a Budapesti Történeti Múzeumban. Ebből az alkalomból Ravasz László dunamelléki református püspök 1956. november 1-jén elhangzott rádiószózatát közöljük.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!