Történelemportál

Cikkek a márton áron aktában

Kis-Rigó László megyés püspök és Kun Miklós történész kezdeményezésére Márton Áron, Erdély nagy hírű püspöke halálának harminc éves évfordulójára konferenciát rendeztek Zuglóban.

Márton Áronról emlékeztek meg halálának 30-ik évfordulója alkalmából október 16-án a Csíkszentdomokoson, ahol múzeum is nyílt a püspök emlékére.

Harminc éve annak, hogy – hosszan tartó szenvedések után – elhunyt a 20. századi Erdély legnagyobb katolikus főpapja, akit már életében legendák öveztek. Márton Áront már ma is szentként tisztelik az őt ismerő, hívő magyarok szerte a nagyvilágban – bár szentté avatása még mindig csak folyamatban van.

Emlékét megőrizni, példáját követni szent kötelességünk. Vallási és világi vezetőinknek pedig fel kell nőniük az ő erkölcsi és szellemi nagyságához, hogy legyen, lehessen magyar jövő. És nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében.

A negyvenes évek második felének csíksomlyói búcsúi követségi feljegyzések, besúgók és pártfunkcionáriusok jelentései alapján. A magyarság egyik legnagyobb szakrális ünnepe az ateista diktatúra szemüvegén keresztül.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!