Történelemportál

Cikkek a katolikus aktában

Az Actio Catholica magyarországi szervezete 1932-ben jött létre, Mihalovics Zsigmond herminamezei plébános lett az országos igazgatója. Az Actio Catholicára hárult a két világháború közötti legnagyobb hazai társadalmi esemény, a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus megszervezése.

Majláth Gusztáv Károly gróf

A románok meg sem várták a trianoni diktátum kihirdetését, már 1919-től próbálták megfélemlíteni sorozatos egyházellenes fellépéseikkel a magyarokat. Az események miatt Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspökre is óriási nyomás nehezedett, de példát tudott mutatni helytállásból utódainak is.

A Szatmári Egyházmegye 1942-ben felszentelt megyéspüspökének életét szociális érzékenysége, az elnyomottak és az üldözöttek védelme kísérte végig.

A kutatók az 1009 körül, Szent István király alapította katolikus érsekség tulajdonát képező területen ásva, véletlenül bukkantak a meglepő és értékes leletre. Az egykori impozáns, még a keleti keresztény rítusban felhúzott épület akár Erdély legrégebbi keresztény templomának minősülhet.

Újabb ásatásokba kezdtek a székelyudvarhelyi Jézus szíve kápolna belsejében és környékén, hogy eloszlassák az építmény kapcsán felmerülő kételyeket.

A kommunizmus idején elhallgatott és „klerikális reakciósnak” bélyegzett, a magyar keresztény-katolikus sajtót szinte egy személyben kialakító és összefogó jezsuita szerzetes, Bangha Béla korszakos jelentőségének felismerése mindmáig sajnálatosan várat magára. Pedig nem véletlenül nevezték őt a saját korában „Magyarország sajtóapostolának”, és Szekfű Gyula is elismeréssel állapította meg róla, „a Trianon utáni keresztény Budapest gondolkodásának legenergikusabb kialakítója volt”.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!