Történelemportál

Cikkek az eger aktában

A középkori források szerint Buldus Gellérttel együtt halt vértanúhalált az 1046-os pogánylázadás során. Szent Buldusnak, annak ellenére, hogy csak a hagyomány tartotta Eger egyik első főpásztorának, komoly kultusza alakult ki a 17-18. században, melyet elvétve még ma is őriznek.

Kriston Endre segédpüspököt 1945 májusában vették őrizetbe, az egri várban kialakított internálótáborba hurcolták, ahol brutálisan megkínozták. Az 1956-os forradalom idején szembesítették egyik kínzójával, de Kriston nem vallott ellene, mondván, már megbocsátott bántalmazóinak.

Alapos meglepetést okozott, amikor sokszorosára felnagyították Eger legismertebb metszetét, amelyet a könyvek 1617-es dátummal jegyeznek. A Georg Hoefnagel által jegyzett rajz mesélni kezdett, és mind a keletkezéséről, mind az egri állapotokról vallott.

Valószínűleg egy 10-11. századi település szélére is sikerült rábukkanni az egri érseki palota kertjében folytatott feltáráson – írja az archeologia.hu.

10-11. századi település nyomára bukkantak a régészek az egri érseki palota kertjének részleges feltárása során. Hogy Eger egyik kora középkori központjáról van-e szó, csak további feltárás tudná tisztázni – írja a műemlékem.hu magazin.

Felújított változatban jelent meg DVD-n a Magyar Nemzeti Filmarchívum kiadásában az Egri csillagok. Az archívum Gárdonyi Géza népszerű történelmi regényének klasszikus adaptációján kívül további megjelenéseket is tervez.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!