Történelemportál

Cikkek a baranya aktában

Virág Ferenc

Amikor Virág Ferencnek, szekszárdi plébánosnak is felmerült a neve a pécsi püspöki szék jelöltjei között, Majláth Gusztáv Károly gróf erdélyi püspök mint „az alsópapság legnépszerűbb és legérdemesebb papját” ajánlotta.

Hálaadó tábori mise a felszabaduláskor - Soós altábornagy, a bevonulás parancsnoka és Zichy Gyula, pécsi püspök (Janus Pannonius Múzeum, Pécs)

1918. november 14-én kezdetét vette Baranyában a szerbek 33 hónapon át tartó szabadrablása, amely helyrehozhatatlan károkat okozott a térség gazdaságának. Emellett a lakosság és a katolikus egyház is súlyosan megsínylette ezt az időszakot.

szerb megszálló csapatok vonulnak Radonanovics ezredes előtt az olasz katonai attasé jelenlétében

Alaposan megsínylette Baranya és Baja térségének gazdasága a 90 évvel ezelőtt véget ért idegen megszállást. A szerbek 33 hónap alatt módszeresen kifosztották a környéket.

A Pécsre bevonuló Nemzeti Hadsereg áthalad az Árpád-tetőn emelt diadalkapu alatt (Janus Pannonius Múzeum, Pécs)

1921. augusztus 19–21-én került vissza Magyarországhoz a szerbek által 33 hónapig megszállva tartott Baranya. A felszabadulás azonban korántsem volt zökkenőmentes.

Országszerte komoly problémát jelent az Egyház számára az elhagyott, elhanyagolt templomok karban tartása. A legtöbb esetben renoválásra, felújításra nem is gondolhatnak.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!