Történelemportál

Borsody László a katona és a géniusz

Rovatok: Emlékezet

FankaDeli egyedülálló zenefeldolgozása után könyv is megjelent a magyar és a nemzetközi vívósport és vívásoktatás egyik meghatározó, de sokáig elfeledett alakjáról, melynek címe „Borsody László a géniusz”. A kiadvány most bővített kiadásban kerül az olvasók kezébe.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján rövidfilm mutatta be az 1878 és 1939 között élt Borsody László életét, melyet a katonai pályára és a vívásra, vívásoktatásra tett fel.

Borsodi László (fotó: magyarszablya.hu)

Kulcsár Krisztián MOB-elnök, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vívó hangsúlyozta: „a kötet túlmutat azon, hogy egyszerű életrajzi könyv legyen”. „Akiről szól, kiemelkedő alakja a magyar és a nemzetközi vívásnak” – mondta, majd emlékeztetett rá, hogy Borsody a magyar kardvívás egyik megteremtője volt, vívómesterként és iskolateremtőként is beírta a nevét az egyetemes sporttörténelembe. Tanítványai – köztük Kovács Pál, Rajcsányi László, Berczelli Tibor, Tersztyánszky Ödön – 18 olimpiai, 18 világbajnoki és 14 Európa-bajnoki aranyérmet nyertek.

Borsody László

A MOB-elnök szerint a kötet külön értéke, hogy a Borsody-iskola egyik képviselője, az olimpiai bajnok Pézsa Tibor lektorálta, akit a tájékoztató végén köszöntöttek abból az alkalomból, hogy két nap múlva lesz 82 éves. „A MOB számára fontos a múlt kincseinek megőrzése, Borsody László örökségét továbbvinni ennek a feladatnak a része” – tette hozzá Kulcsár Krisztián.

“Borsody László volt az én edzőmnek, Szűcs Jánosnak a mestere, így nap mint nap rengeteg történetet, anekdotát hallottam róla” – emlékezett Pézsa Tibor, majd kiemelte, hogy a magyar kardvívás legutóbbi világbajnoka, az idén győztes Szatmári András is a Borsody-iskola alapján készül.

Borsody László életét nemrég FankaDeli, azaz Kőházy Ferenc dolgozta fel egy zseniális alkotásban. MTI

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!