Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját a Margitszigeten | Történelemportál
Történelemportál

Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját a Margitszigeten

Rovatok: Emlékezet

Urmánczy Nándor emlékét a második világháború utáni kommunista hatalom mind Romániában, mind Magyarországon igyekezett kiirtani. Most visszakapja emlékpadját a Margitszigeten. Urmánczy nevéhez fűződik többek között a Székely Nemzeti Tanács megalapítása, kezdeményezésére született a Magyar Hiszekegy, indítványozására indult el az országzászló-mozgalom is.

Urmánczy Nándor emlékpadjáAz eredeti emlékpadot 1942. októberében az Erdélyi Férfiak Egyesülete emelte a Margitszigeten, a Szent Mihály-templom előtti sétány egyik platánja alatt, ahol Urmánczy mindig szívesen időzött. A 3×2×1 méteres mészkőpadot a ditrói születésű Siklódy Lőrinc készítette, egyik oldalán csorgó, a másikon kis oszlop állt három domborművel, melyek Urmánczy profilját, az Ereklyés Országzászlót, valamint az Erdélyi Férfiak Egyesületének címerét ábrázolták. A revíziós mozgalom szellemiségét is őrző emlékpadot a kommunista hatalom nem tűrte el, és 1946-ban szétverték.

Maroshévízi kezdeményezésre állítják vissza az emlékművet

2012 szeptemberében a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület levélben fordult Budapest fővárosi polgármesteri hivatalához, melyben ismertették a pad történetét, jelentőségét, és felkérték, ha lehetőség nyílik, állíttassák vissza. Az előterjesztési okmányt Németh Szilárd országgyűlési képviselő olvasta fel, az ezt követő testületi gyűlésen és szavazás után a többség a pad felállítása mellett döntött. A visszaállított emlékművet október 1-jén, Urmánczy Nándor születésének 145. évfordulóján, 14 órakor fogják ünnepélyesen felavatni.

Ajánlott olvasmányok
Fráter Olivér: A Székely Nemzeti Tanács (1918–1919). Nagy Magyarország, 2011/1. sz. 62–67.
Fráter Olivér: Az Urmánczy-expedíció. A jósikafalvi birtok kifosztásának története. Nagy Magyarország, 2011/3. sz. 82–89.

„Dr. Urmánczy Nándor Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje. Sokat tett szülőtelepüléséért, de az összmagyarságért is. 1902–1918 között országgyűlési képviselői tevékenysége is a magyar nemzet érdekében zajlott le. Korának egyik legfontosabb személyisége volt. A vörös diktatúra beállta után mind a magyar, mind a román kommunista kormányoknak sikerült elfeledtetni az utókorral tevékenységét, munkásságát. Ezért létesült a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület is Maroshévízen, hogy megpróbálja a életútját, tevékenységét visszaállítani a köztudatba. Még sok kell, míg a történelemkönyvekbe is bekerülnek más igazi magyarok nevei, akik sokat tettek a hazáért, a magyarságért. Reméljük, mindez meg fog történni. Ezt segíti elő, ezért tartjuk fontosnak, hogy az emlékpad újra álljon” – mondta el Czirják Károly, a maroshévízi székhelyű egyesület vezetője.

Az emlékpad avatásán beszédet fog mondani Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke – aki az ünnepség fővédnöke is lesz –, Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!