Történelemportál

Honvéd Főparancsnokság: egy év múlva megnyithatják

Rovatok: Műemlék

Hétszáz milliós keretből gazdálkodhatnak a szakemberek: teljes felújításra persze nem futja, de egy év múlva már látogatható lehet a csonka épület – írja a műemlékem.hu magazin.

„A cél nem az egykori Honvéd Főparancsnokság teljes körű felújítása, hanem az, hogy viszonylag kis költséggel látogathatóvá tegyük az épületet, úgy, hogy funkciót is kap. Elsősorban információs pontként fog működni, azonban tereiben kávézó, kiállítások is helyet kaphatnak majd” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Deák Zoltán, a felújítást végző Várgondnokság építész tervezője. „Az első lépéseket már megtettük: mivel az előcsarnokot korábban raktárként használták, augusztusban kiüríttettük ezt a teret, illetve kitakarítottuk a főlépcsőházat is. Az első szint kiürítésére még csak ezután kerül majd sor.”

A Honvéd Főparancsnokság épületét – ahogyan a tőle egykor délre álló honvédelmi minisztériumot is – Kallina Mór tervezte 1888-ban. A minisztérium, amelynek ma legfeljebb a körvonalai ismerhetők fel a Szent György téren, akkor már állt: a Főparancsnokság annak a kiegészítése, de önálló épület volt, igaz, a két intézmény között emeleti szinten is biztosították az átjárást. Az 1896-ban átadott Főparancsnokság főhomlokzatával a Dísz térre nyílt – ez így van ma is –, azonban a ma látható két szint helyett négy szintes volt: leghangsúlyosabb eleme a hatalmas központi kupola volt, amelynek két oldalán Szász Gyula szobrai álltak.

„Kétségkívül reprezentatív épület volt, ez lett részben a veszte is” – mondta Deák Zoltán. „Bár a háborús pusztítás is megtette a magáét, a legnagyobb részének a megsemmisülését az a negyvenes évek végétől jelentkező kultúrpolitika okozta, amely gyűlölte az eklektika építészetét, hiszen a korábbi rendszer, egyenesen a Habsburgok jelképének tartotta.”

A háborúban kiégett, ám még álló épületeket 1949-ben rommá nyilvánították. A minisztériumot teljes egészében lebontották, csak a Főparancsnokságot tartották meg az első emelet párkánymagasságáig.

Az elmúlt évtizedekben nemigen tudott mit kezdeni az állam a csonka épülettel. Raktárnak persze jó volt, ám az elmúlt másfél évtizedben a felújítására tett kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Várkert Bazár felújításával és a Várnegyed hosszú távú fejlesztésével megbízott kormánybiztos, Zumbok Ferenc a napokban jelentette be, hogy a kormány 700 millió forintot különített el a részleges felújításra.

„Még ebben a hónapban elkészülnek az engedélyezési tervek, s év végéig készen leszünk a kiviteli tervekkel is” – mondta az építész. „Mivel az épület rom jellege részben megmarad, egy év múlva átadhatja a kivitelező.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!