Történelemportál

Megemlékezés Gyergyószentmiklós határában

Rovatok: Emlékezet

Közel hetven éve nyugszik a Gac-oldalban az a 159 magyar honvéd, akik a második világháborúban Gyergyószentmiklós határában lelték halálukat. A hétvégén az 1944-ben lemészárolt 159 magyar katona tiszteletére megemlékezést tartanak a Gac-oldali emlékműnél, ezt követően pedig a felszegi csengettyű mellett, az orosz betörés gyergyószentmiklósi áldozatainak emlékét őrző táblánál is elhelyezik a kegyelet koszorúit.

A Gac-oldali emlékműnél szombaton délután 5 órakor kezdődik a megemlékezés. Beszédeket mondanak Székesfehérvár és Gyergyószentmiklós képviseletében a két önkormányzat tisztségviselői, vagyis annak a városnak a küldöttei, ahonnan az itt nyugvó honvédek nagy többsége származott, és amelyek polgárai évtizedeken át minden tiltás ellenére gondozták a sírhantokat. Sor kerül ökumenikus istentiszteletre, a történelmi magyar egyházak papjai közösen tartanak szertartást, jelen lesz Böjte Csaba ferences atya is. Az emlékműnél sorra kerülő koszorúzás után a megemlékezők a felszegi csengettyűhöz vonulnak át, ahol az 1944 szeptemberi orosz betörés gyergyószentmiklósi áldozatainak emléke előtt hajtanak fejet. Az esemény alkalmat ad arra is, hogy a székesfehérvári és gyergyószentmiklósi tisztségviselők átbeszélhessék annak az elképzelésnek a részleteit, miszerint Székesfehérváron Gyergyószentmiklósról neveznének el egy közteret, köszönetképpen az itt meggyilkolt magyar honvédek emlékének ápolásáért.

1 hozzászólás »

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!