Történelemportál

90 éve döntött Sopron Magyarország mellett

Rovatok: Hagyomány

Nem az az igazi hazafi, és nem az az igazi európai, aki folyton a hazáról és Európáról prédikál, hanem az, aki a maga helyén, a saját ideje által rámért munkát úgy végzi el, mintha az egész haza, egész Európa nevében csinálná! – mondta Sarkady Sándor költő, író, Sopron idei díszpolgára ünnepi beszédében a Hűségzászlónál tartott városi ünnepségen.

megemlékezők csoportja Sopronban 2011. december 14-én

A Hűség Napján évről-évre a Széchenyi téri Hűségzászlónál gyűlnek egybe a soproniak ünnepelni az 1921. évi népszavazás történelmi tettét, amelyen egykor arról döntöttek a soproni polgárok, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni.

Az ünnepségen – a város idei díszpolgárának ünnepi beszédét követően – a városvezetők Firtl Mátyással, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjével együtt elhelyezték a Hűségkoszorút a Hűségzászló talapzatánál. A hagyományok szerint, a népszavazásban részt vett települések közösen koszorúztak. A Hűségzászlónál a helyi Honvéd és Hagyományőrzők Egyesületének tagjai egész nap díszőrséget álltak.

szavazók csoportja Sopronban az Evangélikus Tanítóképző előtt 1921. december 14-én

Sarkady Sándor, Sopron díszpolgára ünnepi beszédében Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből idézett: „S mikor megállott a vonat és kicsapódtak az ajtók, harangszó vert a fülünkbe A Szent Mihály-templom öreg harangja összekondult a Domonkosokéval, a bencésekével, az Orsolyiták tornyának zengésével, meg a többi templom harangjaival … Az állomásépület előtt, a túlsó házsoron megállott egy létrás, csöbrös ember, az utcai lámpa sárga világában. Létráját a falhoz támasztotta, ecsetjét megmártotta a csöbörben, enyvet mázolt a falra és felragasztott egy új hirdetést. – Karácsony vigíliáján e hirdetéssel adta tudtul a világnak Ferrario, hogy január elsején visszakerül Sopron Szent István koronája alá.”

Az 1921. évi népszavazás dokumentumaiból nyílt kiállítás 2012. január 31-ig tekinthető meg a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!