Történelemportál

Helyrepofozzák a nagyenyedi várat

Rovatok: Műemlék

Erdély egyik legrégebbi, viszonylagos épségben megőrzött középkori vártemplomán utoljára 1975-ben végeztek javítási munkálatokat. A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium a 2011-2012-es Kulturális Pilot-Program keretében szeretne figyelmet fordítani Nagyenyed büszkeségére.

a nagyenyedi vár (fotó: Kolumbán Zoltán, panoramio.com)

a nagyenyedi vár (fotó: Kolumbán Zoltán, panoramio.com)

Az enyedi városi tanács 2008-ban mérte fel a vár állapotát és helyreállításának várható költségeit. Kiderült, hogy a falak igen megrongálódtak az évek folyamán, és sürgős restaurálásra szorulnak. A restaurálás költségeit akkor 15 millió lejre becsülték, ám eddig nem sikerült előteremteniük ekkora összeget.

A minisztériumi program keretében több ponton is kijavítják a nyolc bástyával rendelkező várfalat, a várkapuként szolgáló bástyát, valamint a várfal északi részén álló, múzeumként működő Bethlen-kastélyt. A javítások becsült összege 20,2 millió lej lesz.

A nagyenyedi vártemplom a 14. században épült, mai formáját a 15-16. században nyerte el.

1 hozzászólás »

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!