Történelemportál

Tovább mentenék a pusztuló emlékeket

Rovatok: Műemlék

Nyolc éven át folytatta határon túli műemléki programját a Teleki László Alapítvány. 2007 óta azonban támogatás hiányában tehetetlenek a pusztulással szemben – írja a műemlékem.hu magazin.

mhu1

„Amíg a program 1999 és 2006 között folyt, évente 150 millió forintot kaptunk az államtól, hogy kutatásra, dokumentálásra és felújításra fordítsuk. Mintegy 300 történelmi épületben tevékenykedtek a szakembereink, húszat teljes mértékben sikerült felújítani. Azt hiszem, ez is egy meglehetősen szűkös keret volt ahhoz képest, hogy a Magyarországhoz kötődő történelmi épületállomány legnagyobb része a határon túl található” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. Hozzátette: hasonló nagyságrendű keretért lobbiznak, ami lehetővé tenné a program folytatását, sőt, már látványos eredményeket lehetne belőle elérni.

mhu2A folytatásra már csak azért is szükség volna, mert több helyütt kénytelenek voltak félbehagyni a munkát. Így félig megkutatott állapotban, helyreállítás nélkül áll a többi között a csíkmenasági katolikus templom is, ahol még a karzatot is elbontották a falképkutatáshoz.

„Az újrainduló programban a kis, falusi templomokra volna célszerű koncentrálni” – jelentette ki Diószegi László. „Egyrészt ezeknél van elsősorban szükség a gyors segítségre, hiszen a nagyobb történelmi épületek felújítására többnyire biztosítanak forrásokat, vagy pályáznak uniós pénzekre azok az országok, amelyeknek a területén találhatók. Másrészt a méretüknél fogva ezek azok az épületek, amelyeket már néhány millió forintból fel lehet újítani.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!