Történelemportál

130 éve született Galamb József, az első népautó tervezője

Rovatok: Emlékezet

A makói származású Galamb József születésének 130. évfordulója alkalmából egész napos programmal emlékeztek meg a világhírű magyar mérnök és tervező, a Ford legendás T-modellje fő konstruktőrének gazdag pályafutásáról.

felújított Ford T-modell (fotó: szegedma.hu)

felújított Ford T-modell (fotó: szegedma.hu)

A Galamb József nevét viselő szakképző iskola előcsarnokában délelőtt Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője, Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellárja, Szakács Gábor autómérnök, az iskola volt tanítványa, Medgyesi Pál, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autómotoros Egyesület elnöke és Horváth Zoltán, a makói oktatási központ igazgatója jelenlétében megkoszorúzták a névadó szobrát, majd a tanulók munkáit bemutató műszaki kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

Ezt követően Szakács Gábor, az iskola egykori diákja sikeres vállalkozásairól, a legnagyobb, világhírű autógyárak beszállítójaként szerzett nemzetközi tapasztalatairól tartott érdekfeszítő előadást, később a vendégek a város főterén található Galamb József-mellszoborhoz vonultak. Délután a Deák Ferenc utca 61. szám alatt található épület (amely egykoron a Galamb fivérek által fenntartott Ford-lerakatként működött, és ide küldte Galamb József az Amerikában előállított legújabb Ford-modelleket és alkatrészeket) elé vonult a vendégsereg, ahol Kubatov Gábor fideszes országgyűlési képviselő, pártigazgató, Magyar Anna és Mágori Józsefné országgyűlési képviselők, Medgyesi Pál és Gáti József megkoszorúzta a falon található, 1981-ben felállított emléktáblát.

Az emlékülés előtt az érdeklődők és járókelők megcsodálhatták a múzeum előtt felállított váz nélküli, de üzemképes régi T-modellt és még két gyönyörűséges veterán Fordot. A tudományos tanácskozást Zombori István, a szegedi múzeum igazgatója vezette. Üdvözölve a jelenlévőket örömét fejezte ki, hogy Makó felismerte Galamb József nagyságát, és méltón megemlékezett munkásságáról, aki tudásban, tisztességben, magyarságtudatban, szakértelemben és kitartásban méltán lehet az ifjú nemzedék példaképe. Neki és a hozzá hasonlók munkásságának köszönhetően tudott az ország előbbre jutni, reméljük, így lesz ez a XXI. században is, fogalmazott Zombori.

Magyar Anna hangsúlyozta, büszkeség és öröm tölti el nemcsak a makóiakat, hanem a Csongrád megyeieket is, hogy egy ilyen kiváló szakemberrel dicsekedhetnek. Az emlékezés kiváló alkalom arra, hogy Galamb pályafutását, egész életművét követendő példaként állítsuk, mert az általa elért eredményeknek köszönhetően előrébb mehet a világ. A világhírű magyar mérnök példájáról Kubatov Gábor beszélt. Galamb egész életútja azt erősíti meg bennünk, hogy érdemes bízni önmagunkban, a csoda mindenkivel megtörténhet. Érdemes tanulni, mert a tudás mindenhol a világban érték. Galamb nem bankár volt, figyelmeztetett Kubatov, hanem az elvégzett munkában hitt. Ma is a termelésben kell hinnünk, mert az biztosítja az ország jövőjét. Hinnünk kell álmainkban, hogy ismét Európa büszke országai közé tartozhassunk.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!