Történelemportál

Marad az iskolákban a finnugor elmélet kizárólagossága

Rovatok: Tallózó

Nem valószínű, hogy a közeljövőben beépülnek az oktatásba népünk őstörténetének a finnugortól eltérő elméletei – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Ezidáig nem érkezett megkeresés az oktatási államtitkársághoz azzal kapcsolatban, hogy a magyarság finnugortól eltérő eredetére jutó őstörténet-kutatások eredményei beépüljenek a hazai oktatásba. Erről Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár beszélt a Hírlapnak, akit Szőcs Géza kulturális államtitkár a nyáron meghirdetett Julianus barát programja kapcsán kérdeztünk. Mint ismert, Szőcs Géza e program keretében genetikai vizsgálatokkal kutatna őseink után, DNS-teszttel ellenőrizve a legelterjedtebb finnugor elméletet.

Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, szeptemberben a kulturális államtitkár azt ígérte neki, kezdeményezni fogja, hogy induljanak genetikai kutatások, eredményeik pedig jelenjenek meg az oktatásban. Gloviczki Zoltán kijelentette, nem tervezik, hogy a magyarok eredetével és őstörténetével kapcsolatban módosulna a tanterv. „Az általános iskolai és középiskolai történelemórákon ma is tanítják a pedagógusok, hogy a finnugor elméleten kívül más őstörténetek is léteznek. Ennél bővebben azonban a továbbiakban sem valószínű, hogy a hivatalostól eltérő elméletek részletesen kifejtve megjelennek a tananyagban. Egyébként ezt nem is kérték még tőlünk” – mondta.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!