Történelemportál

Térfotó: gödöllői kastélyfelújítás testközelben

Rovatok: Műemlék

Magyarország történelmének valószínűleg leggyorsabb felújítása folyik a gödöllői kastélyban. A most megújuló lovardában Erzsébet királyné gyakorolta a lovas kunsztokat, bálokat rendeztek benne, később a szovjet laktanya része lett. Jövőre az uniós tárgyalásoknak ad majd otthont.

gödöllői kastélyfelújítás

“December 31. a határidő, amikorra készen kell lennünk, s természetesen tartani fogjuk az ütemet” – mondta a műemlékem.hu-nak Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. Hozzátette: a felújítással párhozamosan folyik a terek tervezése is, hiszen jövő év elejére nemcsak meg kell újulnia, hanem az uniós tárgyalások, konferenciák, reprezentáció helyszíneként is helyt kell állnia a lovardának és a barokk istállónak.

gödöllői kastélyfelújításMint arról korábban már beszámoltunk, az összesen 1635 négyzetmétert augusztus 30-án vette át a kivitelező. A hatalmas, összefüggő tér, a lovarda 1746-49 között épült fel. Az 1780-as években kötötték össze a Barokk Színház alatt lévő toszkán oszlopsorral díszített teremmel és a Sörpincével. 1877 körül Erzsébet királyné kívánságára átépítették, így megemelték az ablakokat, a padlót feltöltötték és manézst alakítottak ki benne. A roppant teremben a Horthy-korszakban bálokat tartottak, 1945 után pedig a szovjet laktanya része volt.

A barokk istállóban is a tervezett ütemben folyik a munka. A felső szinten lévő helyiségekben már restaurátorok dolgoznak a falképeken.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!