Történelemportál

Újraírhatják a helytörténeti munkákat? – Szenzációs lelet Szegeden

Rovatok: Régészet

Középkori település nyomaira bukkantak a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai a szegeden épülő Árkád bevásárlóközpont területén. Igazi régészeti szenzációnak számít, hogy a Londoni körút, Bakay Nándor utca, Boros József utca és Rigó utca által határolt nagy kiterjedésű területen középkori megtelepedés nyomai kerültek elő.

ásatások Szegeden (fotó: NÖK)

A történelmi források alapján ugyanis Szegeden három fő megtelepedési góccal lehet számolni, amelyeket a mai Belvárosban, Felsővárosban és Alsóvárosban kell keresni, az épülő bevásárlóközpont területe azonban kívül esik ezeken: egy 18. század végén készült katonai térkép még mindig lakatlanként, illetve szőlőföldekként jelöli ezt a helyet.

S mivel a terület a bevásárlóközpont építését megelőzően intenzíven be volt építve, azzal is számolni kellett, hogy az épületek alapjai és pincéi nemcsak elérték, de el is pusztították a lehetséges régészeti rétegeket.

A munkák során a közel 24 ezer négyzetméter kiterjedésű területen eddig több mint 300 objektumot tártak fel a régészek. A közel 2 méter mélyen húzódó sárga, agyagos altalajba mélyedve számos gödör, árok, kemence és egyéb objektum került napvilágra.

A régészeti jelenségekből előkerülő leletanyag – mely 16–18. századi megtelepedést jelez – teljes hasonlóságot mutat az idén a szegedi egyetem rektori épületében folytatott feltárások leleteivel. A további összefüggések megállapítására a feltárásokat követő feldolgozás és tudományos kutatómunka ad majd lehetőséget.

A bevásárlóközpont területén végzett feltárás egyik fontos tanulsága, hogy a szűkös írott források által szerzett ismereteinket a régészet még meglepő fordulatokkal egészítheti ki, ahogy ez a jelen esetben is történt. Az itteni kutatásról már most kijelenthető, hogy módosítani fogja a középkori Szegedről eddig kialakult képet.

1 hozzászólás »

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!