Történelemportál

Lendvai Ildikó: Ne csonkítsák meg a történelmünket!

Rovatok: Szabó Ervin

A Fidesz kormányát nemcsak a jelenben zavarja a politikai sokszínűség, hanem a magyar történelmet is megcsonkítaná, kiiktatva, kiretusálva a baloldali személyiségeket. Előbb Kövér László akarta a Jobbikkal egyetértésben eltüntetni Károlyi Mihály szobrát, most pedig Szőcs Géza államtitkár fosztaná meg nevétől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat.

Nem az a baj, ha történészek vitatkoznak Szabó Ervin ideológiai teljesítményéről. A baj az, ha a kormány tagja Szabó Ervin könyvtárosi-tudósi teljesítményét is kétségbe vonva hivatalos állásponttá emeli: baloldali ember nevét többé nem viselheti a fővárosi könyvtár.

Szabó Ervin nem volt “szélsőséges kommunista”, nehezen elképzelhető, hogy 1911-ben szélsőséges kommunistát neveztek volna ki a Fővárosi Könyvtár élére. Sokkal inkább baloldali szindikalista, emellett az első világháború éles ellenzője, akinek világnézetén, politikai meggyőződésén lehet vitatkozni, ahogy tették ezt kortársai is. Sokéves könyvtárosi, majd könyvtárigazgatói munkáját azonban mindenki elismerte.

Szabó Ervin 1911-től 1918-ban bekövetkezett haláláig lehetett a könyvtár igazgatója. Közel száz évvel később, 2010-ben a kulturális államtitkár szerint baloldalisága miatt nem lehet a könyvtár névadója. Eszerint a mai kormány még annál is kevésbé demokratikus, kevésbé sokszínű országot akar, mint a száz évvel ezelőtti volt. Ezért most nemcsak a baloldaliaknak, hanem minden demokratának szót kell emelnie a történelem megcsonkítása ellen.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!