Történelemportál

A kommunisták ragaszkodnak Szabó Ervinhez

Rovatok: Szabó Ervin

A Magyar Kommunista Munkáspárt ifjúsági szervezete a névadó halálának 92. évfordulóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete előtt tiltakozott az intézmény esetleges átnevezése ellen. A magát marxista-leninista forradalmi ifjúsági szervezetként azonosító Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség szerdai demonstrációján mintegy másfél tucatnyian vették részt, többségében vörös zászlót tartó idős emberek.

Az egybegyűltek egymást elvtársnak, elvtársnőnek szólították, a könyvtár nevének megváltoztatását célzó javaslatot pedig egyebek mellett barbár ötletnek minősítették. Cseh Miklós, a szervezet elnöke “gyűlölködő, csőlátású történészek” nacionalista törekvésének nevezte a kezdeményezést, és annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan véget ér az “antikommunista hangulatkeltés”.

A rendezvényen továbbá felolvasták – a jelen lévő – Thürmer Gyula pártelnök egyik újságcikkét, amelyben a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetője amellett érvel, hogy Szabó Ervin nem kommunista, hanem anarcho-szindikalista volt. Új negyedórás esemény lezárásaként a demonstrálók a Bella ciao című olasz kommunista partizándal hangjaira meggyújtották volna azokat a mécseseket, amelyekből előzőleg kirakták Szabó Ervin nevét. A heves szél miatt azonban kísérletük nem vezetett eredményre. Miután ezt belátták, az Internacionálé eléneklésével a demonstráció véget ért.

A néhány nappal korábban megalakult Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány múlt vasárnap közölte, hogy a fővárosi könyvtárhálózat átnevezését kezdeményezi. Szakács Árpád, az alapítvány főigazgatója elmondta: méltatlannak tartják, hogy az intézmény “kommunista ideológus” nevét viselje. Hozzátette: a múlt század elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideológiák magyarországi terjesztésében, ő írta például a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát.

Helyette az alapítvány Németh László, Kosztolányi Dezső, Klebelsberg Kunó vagy Hamvas Béla nevét adna a könyvtárhálózatnak. Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek úgy reagált a kezdeményezésre: a könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie, elég lenne, ha az intézményt Fővárosi Könyvtárnak hívnák, s ha mégis nevet kellene adni, ő Hamvas Béla írót javasolná.

Az MSZP tiltakozott az esetleges névváltoztatás ellen, hangsúlyozva, hogy Szabó Ervin nem kommunista, sokkal inkább baloldali szindikalista volt. Lendvai Ildikó közleményében azt írta: Szabó világnézetén, politikai meggyőződésén lehet vitatkozni, könyvtárosi, majd könyvtárigazgatói munkáját azonban mindenki elismerte.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!