Történelemportál

Doberdói katonai emlékhelyeken állítanának emléktáblákat

Rovatok: Emlékezet

A nagyváradi közösség emléktábláit kívánják felállítani a Doberdó-fennsíkon található, magyar katonákhoz köthető katonai emlékhelyeken – jelentette ki Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. A Pro Liberta Partium Egyesület egyik célja ápolni a háborúkban elesett magyar katonák emlékét. Ezzel a célkitűzéssel összhangban szervezett az egyesület július 28-31 között kutatómunkával egybekötött zarándoklatot az első világháború egyik legkegyetlenebb hadszínterére, a Doberdó-fennsíkra. Az ott szerzett tapasztalatokról számoltak be tegnap sajtótájékoztató keretében a résztvevők.

emlékmű Doberdó legmagasabb pontján, felirata: "a halálban barátokká lettek a magyar és olasz katonafiatalok" (fotó: Benkő Sándor)

emlékmű Doberdó legmagasabb pontján, felirata: "a halálban barátokká lettek a magyar és olasz katonafiatalok" (fotó: Benkő Sándor)

Sárközy Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük kapcsolatban áll a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel, valamint az Isonzó Baráti Körrel, amely szervezetek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei évi utazás megvalósulhasson, és az egyesület kutatómunkát végezhessen ebben a törvény által védett övezetben. A három szervezet tagjai együtt indultak a doberdói nagyváradi emlékhelyek felkeresésére.

Kratochvil Károly, a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred parancsnoka már az első világháború idején felhívást intézett a nagyváradi polgársághoz: állítsanak emlékműveket a Doberdó-Isonzó hadszíntéren meghalt magyar katonák emlékére. Az akkori polgárság összetartását jelzi, hogy háborús időszakban összegyűlt a pénz négy emlékmű felállítására, amelyek fel is épültek. Ma ezek közül kettő Olaszország, kettő pedig Szlovénia területén található. Három emlékmű helye ismert, ezeket fel is keresték a zarándoklat során, de az egyik szlovéniai emlékművet még nem sikerült megtalálni. Delorean Gyula nagyváradi helyi tanácsos, az egyesület tagja kifejtette: „Egyesületük szándéka az, hogy bekerüljön a köztudatba: vannak emlékhelyeink azon a vidéken. Éppen ezért utazásokat is szervezünk ezekhez az emlékheyekhez.” Delorean, kifejezte abbéli reményét, hogy a történelmi események száz éves évfordulóján, 2014-ben sikerül az egyesületnek is bekapcsolódnia az ünnepi megemlékezésekbe.

A nagyváradi delegáció tagja volt Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a doberdói régióban találkozott négy polgármesterrel, továbbá egyeztetett Gorizia tartomány elnökével, valamint a tartományi testület elnökével is. Az alpolgármesterasszony elárulta, hogy a tartomáy elnöke nem fogadta kedvezően a nagyváradi delegáció azon felvetését, hogy az egykori ellenségek emlékét az olasz és a magyar szervezetek közösen ápolják, míg a polgármesterek sokkal nyitottabbnak mutatkoztak egy ilyenfajta együttműködésre. „Azt szeretnénk elérni, hogy a Nagyváradhoz köthető emlékhelyekre a mai nagyváradi közösség emléktáblái is kerüljenek” – fogalmazott az alpolgármesterasszony, aki főként azokat a kápolnákat emelte ki ebből a szempontból, amelyek körül temetők is vannak, és ahol így feltehetően magyar katonák is örök álmukat alusszák. Az emléktáblák kihelyezéséhez a nagyváradi önkormányzat engedélyét is meg kell szerezni, de Biró Rozália elmondása szerint ezek az emléktáblák nem pusztán az önkormányzat, vagy az egyesület emléktáblái lennének, hanem az egész nagyváradi közösségé.

Arra a kérdésre, hogy milyen stádiumban van a korábban már beharangozott, Nagyváradon felállítandó első világháborús emlékmű elkészítése és kihelyezése, Delorean Gyula azt válaszolta, hogy folyamatban van az eljárás. „Különböző pályázatokat nyújtottunk be, kész van az emlékmű a látványterve, már a helyét is megtaláltuk” – fejtette ki Delorean, hozzátéve, hogy az engedélyeztetésre még várni kell, és az emlékmű költségeit is össze kell még gyűjteni.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!