Történelemportál

Miért felejtették el “Nagy-Románia” első miniszterelnökét?

Rovatok: konferencia

Nemzetközi konferenciát tart a Román Akadémia Történeti Intézete a huszadik század első felének egyik meghatározó, ám azóta szinte elfeledett politikusáról, Alexandru Vaida-Voevodról. A tanácskozáson bemutatják Koszta István új könyvét, a párizsi béketárgyalások számos kulisszatitkát leleplező, hiánypótló munkát is.

Az egykori magyar országgyűlési képviselő a Trianon után létrejött “Nagy-Románia” első miniszterelnöke volt, ám erdélyi autonomista elképzelései miatt hamar kiszorult a hatalomból. A harmincas években közel került a szélsőjobboldali eszmékhez, így — bár háborús rémtettek nem fűződnek a nevéhez — a második világháborút követően munkássága tabutémává vált.

Alexandru Vaida-VoevodTörténettudományi recepciója máig rendkívül foghíjas és egyoldalú, többek közt ezen is szeretnének változtatni a konferencia szervezői. A rendezvény könyvbemutatóval is össze lesz kötve. Koszta István Nem (csak) Erdély volt a tét című kötetét Dr. Stelian Mândruţ ajánlja a történész társadalom figyelmébe. A hiánypótló munka Vaida-Voevod 1918-20-as párizsi béketárgyalásokról hazaküldött szigorúan bizalmas, máig soha nem publikált rejtjeles üzeneteit dolgozza fel. A tudományos tanácskozáson több neves román kutató — Stelian Mândruţ, Gehorghe Iancu — mellett Kónya Hamar Sándor kolozsvári író-filozófus és Szávay István történész-politológus, magyar országgyűlési képviselő is felszólal.

Kattintson a nagyobb képért!

Kattintson a nagyobb képért!

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!