Történelemportál

Hatvanhárom év után új tetőt kap a szatmári Láncos templom

Rovatok: Műemlék

Kétszázezer lejből korszerűsítik a szatmárnémeti Láncos templom tetőszerkezetét. A munkálatokat májusban kezdték el. „Az esős idő miatt többször le kellett állnunk a munkával. Teljes gőzzel csak június közepén kezdhettünk hozzá, és várhatóan augusztus végére készülünk el” — részletezte a Krónikának Korda Zoltán lelkipásztor.

a szatmárnémeti Láncos templom

A felújítás során kicserélik a cseréptartó léceket és a cserepeket, felújítják a fekvő- és lefolyócsatornákat, a templomhajó bádogozását, és a kéményeket is újrarakják. „A gerendák és a tető faszerkezete meglepően jó állapotban van, a műemlékvédő szakemberek szerint még sokáig kitart” — örvendezett a lelkész. Korda Zoltán szerint a munkálat teljesen új arculatot fog kölcsönözni a templomnak. A falakat nem szükséges újrafesteni, csak azokat a részeket kell lekenni, melyek a megrongálódott tetőszerkezet miatt áztak el. A templomon legutóbb 1989-ben végeztek nagyobb felújítási munkálatokat, ám a tetőt több mint fél évszázada nem újították fel. „1944-ben bombatalálat érte a templomot, ’47. november 26-án szentelték újjá. Azóta a tető nem volt cserélve, így nagy szükség volt a felújításra” — részletezte Korda.

Az új tetőhöz 51 ezer darab cserepet vásároltak Debrecenből. Ezek minőségét 50 évre szavatolja a gyártó, szín és forma szerint is megegyeznek az eredetivel. A lelkész arról is beszámolt, hogy a presbitérium pénzalapot különít el, melyből szakemberek irányítása alatt több mint kétezer oldalas, alaposan dokumentált pályázatot készít. „Nagyon sok munka van még a templomon, amelyet önerőből nem tudunk kivitelezni, hisz egymillió lejbe kerül. 2013-ra ígértek egy pályázati kiírást, amely megfelelne nekünk. Ha elfogadják, ki tudnánk cserélni a templom villamoshálózatát, a nyílászárókat, kijavíthatnánk a plafonon keletkezett hibákat. Továbbá az alapokat is meg kellene erősíteni, mert a forgalom miatt statikailag meggyengült, és a kiszáradt talaj miatt a torony bal oldala enyhén megsüllyedt” — vázolta fel a jövőbeli terveket a pap. A mostani munkálatokra a gyülekezet 22 ezer lejes kormánytámogatást kapott, a fennmaradó 178 ezret a hívek adták össze. A tető felújítása és az ablakok festése mellett a több mint 60 éves padokat rovartalanító és favédő anyaggal fogják kezelni.

A Láncos templom

Szatmárnémeti legnagyobb református temploma 1778 és 1807 között épült. Nevét az épületet kerítésként körülvevő öntöttvas láncokról kapta, melyek 1860-ban kerültek köré. 1865-ben már a püspökségi jegyzőkönyvek is hivatalosan Szatmár-láncos egyházközségként említik. Az 1900 ülőhelyes, összesen 2200 férőhelyes, 2000 négyzetméter összterületű műemlék épületet a második világháborúban bombatalálat érte, ezért a tetőszerkezetét 1947-ben újraépítették. A Láncos templomnak 2994 lelkes gyülekezete van, amely 1705 családot jelent. 780 egyező vallású házastárs, 1005 vegyes házasság.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!