Történelemportál

IV. Ópusztaszeri Íjásztalálkozó

Rovatok: Hagyomány

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évenként rendezik meg az íjásztalálkozót, amelynek célja „évenként egy alkalommal összegyűlve a Kárpát-haza minden tájáról, méltó módon megemlékezni a 907-es pozsonyi csatáról, honteremtő Árpád fejedelmünkről, és tisztelegni vitézei, hős íjászelődeink előtt.” 2007 óta ez már a negyedik találkozó, idén több mint ezerhatszáz íjász nyílzápora nyitotta meg.

íjásztalálkozó (fotó: szegedma.hu)

íjásztalálkozó (fotó: szegedma.hu)

A rendezvényt megmérettetések kísérik, az íjászok több különböző versenyszámban mérhetik össze tudásukat. Kutatók, hadtörténészek és régészek várják az érdeklődőket előadásokkal, amelyek révén megismerkedhetnek a kor magyarjainak életmódjával, hadi szokásaival, de megcsodálható a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja is, amely teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erő kifejtése szükséges.

Bent, a park területén már pénteken felépült egy jurtatábor, eleink életét szemléltetendő. Ott sokféle hagyományőrző bemutató, népi játék, néprajzi jellegű program kapott helyet. Az időnként szitáló eső ellenére egész szombaton szóltak a dobok és a kürtök, tülkök, jó volt a hangulat. Tokovics Tamás, a park ügyvezetője is elégedettséggel nyugtázta, hogy az esős idő ellenére mégis sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Az érdeklődést szemléltetve mondta, hogy a szervezés utolsó napjaiban sajnos már volt olyan kézműves-vásáros, akit el kellett utasítaniuk helyhiány miatt. Sándor Attila, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke felemelő pillanatokként jellemezte a nyílzáport, és köszönetét fejezte ki a résztvevőknek.

Vasárnap Sasvári Sándor művész két saját lóval érkezik, vele is lehet majd beszélgetni a hagyományőrzésről. A versenyek mellett lovasíjász bemutató és vásári bábjáték is lesz, az érdeklődők kipróbálhatják az íjakat.

Az íjásztalálkozó programja

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!