Történelemportál

Nemzeti Székelykapu állítása Kenderesen

Rovatok: Tallózó

A Történelmi Vitézi Rend, a Magyar Tengerészek Egyesülete, a Horthy Miklós Társaság és Kenderes város önkormányzatának civil kezdeményezése Nemzeti Székelykapu állítására Kenderesen.

bevonulás Désre (illusztráció)

bevonulás Désre (illusztráció)

„Emberek, világ csúfjára üres kézzel várjuk a magyarokat?” — tört ki a kiáltványnak beillő mondat a székelyek szívéből. A szó után jött a tett, s 1940-ben a baróti és környékbeli mesteremberek elkészítettek egy székelykaput, amelyet több helyen is felállítottak az Erdélybe bevonuló magyar csapatok fogadására. Ezt a kaput az alkotók vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak adományozták, és 1942. július 30-án Kenderesen, a kastély melletti gyümölcsöskert bejáratánál helyezték el. A világháború förgetegében a székelykapu megsemmisült.

2009-ben a Barót környéki mesterek felvetették, hogy vállalnák a kapu újbóli elkészítését, mivel elődeik voltak az eredeti alkotói. A felvetés eljutott Kenderes város polgármesteréhez. Az ezt követő egyeztetések során elhatározták, hogy Kenderesen állíttassék fel az új székelykapu. A költségek fedezésére szólíttassék meg a Kárpát-medence magyarsága. Adjanak az emberek egyen-egyenként kis összeget az ügyre, kifejezve ezzel is összetartozásukat. A kapuállítás megszervezésével Török Jánost, a Hevesi Református Egyházközség gondnokát, kenderesi kötődésű vállalkozót bízták meg.

A székelykapu-állításra szánt adományok gyűjtőhelyei:

Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezete
Asociatia Tinerilor Maghiari din Covasna
Bancpost, Sucursala Sfantu Gheorghe
Cont IBAN: RO96BP0S 15006168 160RON03

Horthy Miklós Emlékére Alapítvány
Belföldi számlaszám: 69300121 50071755 00000000
IBAN szám: HU 59 69300121 50071755 00000000
SWIFT (BIC) kód: TAKBHUHB
Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet

közlemény rovat: Nemzeti székelykapu

További részletek a nemzetiszekelykapu.eu honlapon.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!