Történelemportál

Megjelent az Ignácz Rózsa Emlékkönyv

Rovatok: Kiadvány

Január 25-én zárul Ignácz Rózsa centenáriumi emlékéve. Az írónő százegy éves lenne, ennek ellenére részletes életrajz, monográfia sincs róla, pontos bibliográfiai jegyzék műveiről nem született, az irodalomtörténet, a lexikonok alig vesznek róla tudomást.

Ignácz Rózsa (1909-1979) életének nagyobb részét Magyarországon élte, ahol színésznőként kezdte pályafutását. 1931-ben végzett a színiakadémián Budapesten, 1931-1939 között a Nemzeti Színház tagja volt, 1939-1940-ben a Színházi Magazin párizsi tudósítójaként dolgozott. 1943-ban a Petőfi Társaság tagjai közé választották, 1945-1947 között lektorként dolgozott a Fővárosi Kiadónál, majd a Református Élet című lap szerkesztője lett. Könyvei a moldvai, a bukovinai, az erdélyi magyarság történelmi viszontagságairól, és a magyar színháztörténet nagy alakjairól szólnak.

A Püski Kiadónál újra megjelentetett művei mellett a Pro Print Kiadó tűzte ki célul életművének újrakiadását. Az Ignácz Rózsa Emlékkönyv Neményi László és Makkai Ádám szerkesztésében hiánypótló munka, amelyről Bogdán László az alábbiakat írja :

„Makkai megejtően meséli el édesanyjához fűződő élményeit, a kötet közzétesz régi, elfeledett, nehezen hozzáférhető kritikákat is Ignácz Rózsa regényeiről, kezdve Illés Endre az első regényt, az Anyanyelve magyart elemző, Nyugat-beli kritikáján. Ugyanakkor közli Ignácz Rózsa néhány ismeretlen, eddig kiadatlan elbeszélését, karcolatát, tanulmányait Sinka Istvánról, Hunyady Sándorról, Reményik Zsigmondról, néhány interjúját s pár nagy terjedelmű tanulmányt is az írónő feledésből, ám-lám, mégiscsak előtűnő, nyugtalanító életművéről. Itt elsősorban Gazda József nagyívű, a regényeket elemző tanulmányát, Gödriné Molnár Márta Ignácz Rózsa szülőföldélményét vizsgáló dolgozatát vagy E. Komáromi Gabriella, Kántor Lajos, Fábri Anna, Kabdebó Tamás írásait említhetnénk.Elmondhatjuk tehát, hogy az írónő műveinek újrakiadásával, néhány nagy empátiával megírt tanulmánnyal a perújrafelvétel megkezdődött.”

Az Országos Színháztörténeti Múzeum a centenáriumi vándorkiállítás keretében ezt a munkát mutatja be Fábri Anna író, Neményi László szerkesztő és Váradi-Kusztos Györgyi PHD-hallgató hozzáértő közreműködésével a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, pénteken 16 órakor.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!