Történelemportál

Járólap lehet a király sírköve

Rovatok: Műemlék

Teljes régészeti feltárás még sohasem folyt Vác legrégebbi történeti magjának, a várnak a területén. Egykor székesegyház állt a területen, s ide temették el Szent László bátyját, I. Géza királyt. Érintetlen sírt nem, sok részletet viszont remélnek a szakemberek a területen — írja a műemlékem.hu.

Vác

A Duna felől a várfalon kitárt karú szobor, túloldalt tér, amely Géza király nevét viseli. Többnyire bezárt barokk templom, ferences rendház — lakatok, zárak mindenütt. Ez fogadja ma azokat, akik felkeresik Vác kora középkori városmagját.

„Vitatott, hogy mikor kezdett el ténylegesen működni a hagyomány szerint Szent István által alapított váci püspökség. Egy biztos: a XI. század utolsó harmadára kiemelkedő hellyé vált a terület, hiszen egy királytemetkezésnek is helyet adott” — mondta el a helyszínen a műemlékem.hu-nak Batizi Zoltán. A régész — aki több helyen kutatott a városban, mielőtt ideiglenesen szülőhelye, Nagymaros polgármestere lett — hozzátette: ugyan tervszerűen még nem sikerült feltárni az egykori vár területét, azonban néhány közműépítés alkalmával került elő olyan kőanyag, amely alapján a XI. századi székesegyház helyét jól meg lehet becsülni.

Így az első templom, amely ugyanúgy kelet-nyugati tájolású volt, mint a mai, attól kicsit délebbre állhatott. Elképzelhető, hogy a jelenleg álló épület déli fala megegyezik a korábbi templom északi falával, így annak a hajója a barokk rendház folyosója, illetve belső udvara helyén lehetett.

„Itt, a templom kiemelt helyén nyugodhatott Géza király, ám a sír feltárására már nincs remény” — mondta Batizi Zoltán.

Az 1074-ben trónra emelt, majd 1077-ben meghalt Géza sírja ugyanis alig több mint másfél évszázadig maradt háborítatlan. 1241-ben bevették és elpusztították a várat a tatárok.

VácA püspöki temetkezések mellett minden bizonnyal feldúlták a királyi sírt is ékszerek, arany után kutatva. A király földi maradványai már ekkor elveszhettek, azonban a sírkő (ha sérülten is) jó eséllyel megmaradt. Ezt egészen a török megjelenéséig őrizhették, s nyilván nagy becsben is tartották. Azonban Vác az oszmán hódítás ideje alatt is sokat szenvedett: a többször feldúlt város gyakran cserélt gazdát. Ekkor veszhetett nyoma a XI. századi királytemetkezés minden emlékének.

„Faragott követ azonban nem dobtak ki ekkortájt, hiszen jó építőanyag volt” — véli Batizi Zoltán. „Így megvan rá az esély, hogy Géza sírkövét beépítették a XVIII. században épülő ferences templomba vagy rendházba: járólap vagy lépcső lett belőle. Ez persze csak teória, ám nem teljesen megalapozatlan.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!