Történelemportál

Munkálatok a gödöllői kastélyban

Rovatok: Műemlék

A tervek szerint február végére lesznek készen a Gödöllői Királyi Kastély belső falrestaurátori munkálatai. A szakemberek barokk kori és klasszicista kifestéseket egyaránt helyreállítanak — írja a műemlékem.hu.

Néhány napja kezdték el a belső munkálatokat a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf- és Gizella szárnyában. A szakembereknek nincs sok idejük: a tervek szerint február végén át kell adniuk a megújított belső tereket.

gödöllői kastélyfelújítás

„Barokk kori és klasszicista kifestések is vannak, ezeket már a korábbi kutatások azonosították” — mondta el a műemlékem.hu-nak az egyik helyszínen dolgozó festőrestaurátor. Verebes Dóra hozzátette: a barokk kori kifestések egy részét konzerválják, de nem teszik láthatóvá, ám lesz egy szoba, amelynek egyik felét a barokk, a másik a klasszicista korszaknak megfelelően állítják helyre.

A gödöllői kastély Rudolf- és Gizella szárnyának története a XVIII. századra nyúlik vissza. Először még istálló volt az épület, a tetején szénapadlással, néhány évtizeddel később azonban átépítették és a kastélyhoz csatolták. A XIX. században szintén többször átalakították a belső tereket, a korábbi kifestéseket általában új rétegekkel fedték le csupán.

gödöllői kastélyfelújítás

Az igazi rombolás a XX. század második felében következett el, ekkor felszabdalták a belső tereket és a korábbi építészeti elemeket elpusztítva vizesblokkokat alakítottak ki. Így vezetékeket véstek be a falakba és sok helyütt csempe került a levert értékes kifestés helyére.

A napokban elkezdett belső munkálatok 1800 négyzetméteren folynak. A munka tavaszi átadásával immár a kastély belső tereinek 35 százaléka lesz látogatható.

Ugyan a belső terek átadására még várni kell, de csaknem készen van már az Erzsébet-veranda, amely a magyar királyné lakosztályából nyílt egykor a kert felé. „A faácsozatnak fennmaradtak a tervei, így rekonstruálni lehetett az építményt” — mondta el Újvári Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatóhelyettese. Az eredeti Erzsébet-veranda pusztulásáról nincsenek pontos adatok: a gödöllői szájhagyomány szerint a két világháború között szedték darabjaira és használták fel faragott deszkáit a kastélyegyüttes más épületeinél.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!