Történelemportál

Bem József-szobor lesz Szamoskrassón

Rovatok: Emlékmű

Szobrot állítanának Bem Józsefnek a Szatmár megyei Szamoskrassón. A szatmárnémeti Szent István Kör tagjai közadakozásból valósítanák meg a lengyel tábornok büsztjét, amelyet 2010 szeptemberében avatnának fel.

Bem József a nagyszebeni csatában 1849. március 11-én (forrás:Pannon Enciklopédia)

Bem József a nagyszebeni csatában 1849. március 11-én (forrás:Pannon Enciklopédia)

Az alkotás arra emlékeztetne, hogy Bem József az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc során egy éjszakát a megyeközponttól 18 kilométerre található Darvay-kúriában töltött.

„Arra gondoltunk, ne csak emléktábla és emlékszoba hirdesse, hogy nálunk járt a lengyel tábornok, hanem állítsunk mellszobrot a tiszteletére, és a helyi általános iskola is vegye fel Bem József nevét. Minderre a jövő őszi tanévnyitón kerülne sor, ha addig sikerül összegyűjtenünk az anyagi fedezetet” – közölte Sipos Miklós református esperes, a frissen alakult szoborállító bizottság tagja.

A kezdeményezés érdekében magánszemélyek eddig 200 eurót ajánlottak fel. Előzetes becslések szerint a szobor agyagprofilja 450–500 euróba kerülne. A szobor kőből készülne, mivel ez ellenállóbb és olcsóbb a bronznál, és a színesfémtolvajok sem érdeklődnek iránta.

Egyébként Szatmár megyében a hétvégén két rendezvénnyel emlékeztek a forradalom leverésének 160. évfordulójára. A szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében csütörtökön este a Németi Református Egyházkerület gyülekezeti termében Czumbil János történelemtanár Bem József tábornok alakját, valamint a szabadságharc bukásának fontosabb mozzanatait elevenítette fel.

Vasárnap Szamoskrassón, a református templomban és a vele szemben lévő Darvay-udvarház előtt emlékeztek az egybegyűltek. Az ünnepségen Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, történelemtanár Bem tábornokról, valamint az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc megyebeli vonatkozásairól tartott előadást.

A megemlékezést koszorúzás zárta, az érdeklődők pedig megtekinthették a Bem-emlékszobát, amelyet pár éve lengyel segítséggel rendeztek be a Darvay-ház azon szobájában, ahol annak idején a tábornok megszállt. Domokos Sándor polgármester elmondta, Darvay Ferenc egykori szamoskrassói rezidenciáját az önkormányzat integrált vidékfejlesztési program keretében szándékszik felújítani, amelyre nemrég pályázat révén szereztek pénzt.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!