Történelemportál

Világháborús relikviák a szarvasi múzeumban

Rovatok: Kiállítás

A szarvasi Lakos Zoltán és barátai évtizedek óta gyűjtik a II. világháborúval kapcsolatos relikviákat. A jelentős történelmi értékkel bíró gyűjteményt — kiegészítve a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól kölcsönkapott háborús fegyverekkel — december 15-ig a Tessedik Sámuel Múzeum látogatói is megcsodálhatják.

A Tessedik Sámuel Múzeum épülete Szarvas belvárosában

A Tessedik Sámuel Múzeum épülete Szarvas belvárosában

A múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan hadtörténeti előadás-sorozatot szervezett, melyen ismert szaktekintélyek segítéségével idézték fel a háború történéseit. Szarvas egyébként a rendszerváltás után az elsők között állított emléket a Don-kanyarban elesett katonáknak. A Mexikóban élő, kondorosi születésű szobrászművész, Kepenyes Pál alkotása az evangélikus Ótemetőben áll, itt emlékeznek meg minden év januárjában a doni áttörés áldozatairól.

A közelmúltban a Vajda Péter Gimnázium aulájában felavattak egy emlékfalat, melyre azoknak az egykori vajdás diákoknak a nevét vésték fel, akik a háborúban vesztették életüket.

Nem ez az egyetlen II. világháborús emlékmű azonban Szarvason. Az emlékmű magasba szökő kettős fatörzse a környékbeli akácokból készült, a zsindelyes tető az erdélyi templomok tetőformájának stilizált változata. Mihály Árpád alkotása. A törzseken elhelyezett nagyméretű rézszegek fejére a II. világháború katonai és polgári áldozatainak nevét vésték. Közel ezer szöget kellett elhelyezni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!