Történelemportál

Telt ház előtt mutatkozott be a Nagy Magyarország Szegeden

Rovatok: Hírek

A magyar történetírás egyik legnagyobb hiányossága, hogy nincs egységes magyar álláspont a szlovák vádakkal szemben — jelentette ki Dr. Gulyás László, a szegedi egyetem tanára azon a rendezvényen, ahol a Nagy Magyarország történelmi magazin új számát mutatták be.

Nagy Magyarország: A szlovákok története

Nagy Magyarország: A szlovákok története

A Nagy Magyarország történelmi magazin országjárásának második állomása volt a szegedi lapbemutató, amelynek a Móra Ferenc Múzeum adott otthont. A november 11-én, szerdán este telt ház előtt tartott rendezvényt Dr. Tóth István, a Történeti Osztály vezetője nyitotta meg. Hangsúlyozta: szlovák származású történészként kiemelkedően fontosnak tartja, hogy Magyarországon új nézőpont is megjelent a szomszédos ország történetéről.

Dr. Gulyás László a magyar történetírás legnagyobb hiányosságának tartotta azt, hogy történelmünket illetően nincs közös magyar vélemény az egységes szlovák állásponttal szemben. Mindez a szlovákoknak kedvez, mivel így sikerül meg nem történt eseményeket is elfogadtatniuk, ennek szellemében készül a magyar–szlovák történelemkönyv is. Ez elfogadhatatlan — mondta a történész. Gulyás László kilenc pontban foglalta össze történelmünknek azokat a csomópontjait, amelyeket teljesen más nézőpontból közelít meg a magyar, illetve a szlovák szakma. Ilyennek nevezte azt a kérdést, hogy kik népesítették be a kora középkorban a Kárpát-medencét, vagy azt, hogy mennyire volt elnyomó a magyar állam az egykori szlovák kisebbséggel szemben. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ma olyan dolgokat kérnek számon a dualista magyar kormányon, amelyeket például a szlovák kormány — és az Európai Unió — mindmáig nem teljesít. A Nagy Magyarország tematikus számához hasonló munka Magyarországon 1945 óta csak két alkalommal jelent meg, azok is a 90-es évek elején — jegyezte meg.

Szakács Árpád, a Nagy Magyarország lapigazgatója a történelmi magazin bemutatása kapcsán kifejtette: a marxista-internacionalista történelemszemlélet ma is uralkodó a magyar történelemoktatásban. Ennek a megváltoztatása az egyik célja a magazinnak, amely szeretne vezető szerepet játszani az elhallgatott és az elferdített magyar történelem újrafelfedezésében és újraértelmezésében. Hozzátette: szeretnék helyzetbe hozni a fiatal történészeket, kutatókat, akik bizonyos témákban nem rendelkeznek publikálási felülettel. A szlovákok történetét bemutató lapszámmal kapcsolatban kifejtette: hiánypótló, higgadt, indulatmentes és tényszerű lap született, amely közérthetően ismerteti a szomszédos ország történetét, történelemszemléletét.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!