Történelemportál

Régészhétvége Sepsiszentgyörgyön

Rovatok: konferencia

Közel száz, a Kárpát-medence valamennyi szegletéből összesereglett magyar régész, és mintegy ötven régészhallgató vett részt az elmúlt hét végén a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban rendezett 7. Magyar Régészeti Konferencián.

Kiállítási tárgyak a Székely Nemzeti Múzeum állandó kiállításán

Kiállítási tárgyak a Székely Nemzeti Múzeum állandó kiállításán

A romániai magyar régészközösség reprezentatív szakmai testülete, a Pósta Béla Egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a házigazda intézmény közös szervezésében tartott, óhatatlanul szakmai jellegű, ám bárki számára hozzáférhető tanácskozást Sztáncsuj Sándor, a Székely Nemzeti Múzeum régésze, a konferencia egyik szervezője vitathatatlan sikernek nevezte. – Rendszerint új lendületet kölcsönöz mindannyiunknak egy ilyen szakmai találkozás, és nem volt ez másként ezúttal sem. Jó volt szembesülni mindazokkal a munkákkal és eredményekkel, amelyeket a kollégák sorakoztattak fel, az ő sikerük az egész szakma sikere – fogalmazott a sepsiszentgyörgyi szakember.

Sztáncsuj azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az erdélyi régésztársadalom fiataljai számára fontos tapasztalatokat szállítanak ezek a konferenciák, elsősorban a magyarországi kollégák révén találkozhatnak a legújabb kutatási módszerekkel és eredményekkel.

A hétvégi sepsiszentgyörgyi rendezvény első fontos mozzanatának egy könyvbemutató bizonyult: a Székely Nemzeti Múzeum Acta Siculica című évkönyvét mutatták meg. A kereszténység védelmezői elnevezésű kiállítás katalógusát, illetve a Gáll Erwin és Gergely Balázs szerzőpáros Kolozsvár születése című könyvét. Régészeti adatok a város X.–XIII. századi történetéhez című művet több szempontból is premiernek számító könyvként ismertették.

A korábbi hat konferencián kialakult gyakorlat alapján a rendezők idén is négy szakosztályba – őskor, ókor, népvándorláskor, középkor – tagolták az 54 előadást, amelyet nemcsak a meghívottak és szakmabeliek ültek végig, hanem „pártatlan” érdeklődők is szép számmal akadtak. A háromnapos rendezvény utolsó felvonásaként vasárnap szakmai kiránduláson vettek részt a konferencia hivatalos tagjai, az erdőfülei Dobó középkori temploma és kápolnája, a nagyajtai unitárius templomvár és az erősdi őskori lelőhely meglátogatása remek alkalmat biztosított a további szakmai megbeszélésekre.

A 8. Magyar Régészeti Konferenciát 2010 novemberének második hétvégéjén rendezik, a helyszínről a későbbiekben születik döntés.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!