Történelemportál

Pesthy Frigyesnek állítottak szobrot Szegeden

Rovatok: Emlékmű

Pesthy Frigyes szabadságharcos, történész, akadémikusnak állítottak bronz mellszobrot halálának 120. évfordulója alkalmából a szegedi Dóm tér nemzeti panteonjában. Szemerey-Kiss Balázs, fiatal szegedi szobrászművész alkotását hétfőn avatták föl.

Pesthy Frigyes mellszobrának avatása (fotó:szeged.com)

Pesthy Frigyes mellszobrának avatása (fotó:szeged.com)

Amikor az 1926-ban elhunyt Strobl Alajos híres szobrászművész hagyatékának egy részét megvásárolta a magyar állam, akkor Gróf Klebersberg Kunó ötlete az volt, hogy a szegedi Rerrich Béla téren Nemzeti Emlékcsarnokot állít a haza nagyjainak. Az árkádok alatt az alapításkor még csak 45 szobor állt, mára viszont már 120-nál is többet találunk a Dóm téren. Sőt Klebersberg alapgondolatának megfelelően a számuk szépen gyarapodott. Hétfőtől megint nőtt a jeles embereket ábrázoló szobrok száma, hiszen Pesthy Frigyes szabadságharcosnak, történésznek és akadémikusnak is bronz mellszobrot állítottak, halálának 120. évfordulója alkalmából.

Zombori István történész, a megyei múzeumi szervezet igazgatója avatóbeszédében elmondta: Pesthy Frigyes Temesváron született 1823. március 3-án, líceumi tanulmányait Szegeden végezte, majd visszatért szülővárosába. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a debreceni hadügyminisztériumban szolgált. A szabadságharc bukása után Törökországba emigrált, majd hazatért, többször perbe fogták, s be is börtönözték.

Szabadulását követően Temesváron dolgozott az iparkamara munkatársaként, majd titkáraként. 1861-ben Óarad országgyűlési képviselőjévé választották, 1876-tól pedig a körmöcbányai választókerület képviselője.

Tudományos munkássága felöleli a történettudomány, a történeti földrajz, statisztika területét. 1859-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1877-ben pedig rendes tagjává választották. Történészi munkája során több tízezer oklevelet dolgozott föl több magyarországi, illetve a bécsi és a vatikáni levéltárban. Legfőbb műve a 67 kötetes Magyarország Helynévtára, mely az Országos Széchényi Könyvtár szerint Magyarországon a legtöbbet kutatott tudományos adatbázis.

Zombori István elmondta, a mellszobor felállítását Ráday-Pesthy Pál Frigyes történész-közgazdász, Pesthy Frigyes dédunokájának áldozatvállalása tette lehetővé. Ráday-Pesthy Pál Frigyes történész-közgazdász beszédében megköszönte azoknak a segítségét, akik nélkül dédapja szobra nem állhatna itt a nemzet halhatatlanjai között, különösképpen feleségének. A szoboravatás alkalmával elmondta, hogy teljesen saját forrásból emelte az emlékművet, melyhez számos engedélyt kellett beszerezni, a bronz mellszobor elkészítésével Szemerey-Kiss Balázst bízta meg. A fiatal szegedi szobrász kiváló munkát végzett, hiszen méltó helye van Pesthy Frigyesnek Jókai Mór és Vitéz János mellett.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!