Történelemportál

Múzeumok Őszi Éjszakája a hétvégén

Rovatok: Kiállítás

Budapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott az idén első alkalommal megrendezett múzeumok őszi éjszakájához, amely vasárnap hajnalig várja a kultúrára éhes közönséget. A különleges programokat kínáló rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hívta életre a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az idén nyáron megrendezett Múzeumok Éjszakája hatalmas sikert aratott

Az idén nyáron megrendezett Múzeumok Éjszakája hatalmas sikert aratott

A kezdeményezés hátterében a nyári Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény sikere áll, és azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy közönségigény mutatkozik évente több, „múzeumok éjszakája” – típusú rendezvényre.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerint az idei, júniusi Múzeumok Éjszakája látogatói rekordja az, hogy az esős, viharos idő ellenére országszerte több mint 380 ezren kerestek fel múzeumokat, ami meggyőzte a minisztériumot arról, hogy egy őszi rendezvénynek is helye van.

„Ezen a hagyományteremtő fesztiválon hangulatos, színes és ízes programokat kínálnak az intézmények, zenével, tánccal, színházzal telnek meg a múzeumok, de a Márton-naphoz közel nem maradhat ki a libaevés és újborkóstolás sem” – mondta Schneider Márta. A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény mind Magyarországon, mind Romániában támogatókra talált, s ezreket csábít műélvezetre, csak éppen más-más időpontban.

Míg Romániában május közepén – idén 16 és 17-én – tartják a rendezvényt, addig Magyarországon egy népi hagyományhoz, Szent Iván éjszakájához kapcsolódik a fesztivál. Az őszi rendezvénnyel sincsen ez másként, a minisztérium Márton napjához kötötte az éjszakáját.

„Szándékunk – akárcsak a nyári rendezvénnyel – a hagyományteremtés, célunk pedig, hogy a felnőttek, gyerekek és fiatalok szép és kulturált környezetben szórakozzanak, szerezzenek érdekes benyomásokat, szeressék meg még jobban a múzeumokat, és töltődjenek fel ezen az estén” – fogalmazott a jelenleg még hatalomban lévő oktatási és kulturális miniszter.

S hogy milyen programok várnak ránk? Az Iparművészeti Múzeumban elsősorban az irodalomra koncentrálnak majd, párhuzamot vonnak a költészet, mint szellemi tevékenység, ennek audioformája, a versmondás és a vizuális környezet között, olyan jelentős kortárs írók, költők közreműködésével, mint például a Kolozsváron született Szabó T. Anna.

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik” – ez lesz a jelszó a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol zenével, tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézműves programokkal, tollfosztóval és lampionos felvonulással várnak. Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely belépést biztosít a csatlakozott intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

Az alábbi videón kedvcsináló gyanánt az Iparművészeti Múzeum idei, a Múzeumok Éjszakájára megalkotott installációját tekinthetik meg. Az intézmények ilyen és ehhez hasonló programokkal kedveskednek a látogatóknak az előttünk álló hétvégén is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=34L_1mZ288o

A részletes programról a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat hivatalos honlapján tájékozódhatnak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!