Történelemportál

Magyar támogatás Kapisztrán szülőházának felújításához

Rovatok: Műemlék

Magyar támogatásból újulhat meg Kapisztrán Szent János Capestranóban található szülőháza: a magyar kormány 46 ezer 500 euróval, Budapest I. kerülete pedig – az olasz kisváros testvérvárosaként – 10 ezer euróval járul hozzá a felújítás költségeihez. Az itáliai teológus fontos szereplője a magyar történelemnek, a hitszónok komoly szerepet játszott a nándorfehérvári győzelemben.

Kapisztrán János (középen, kereszttel a kezében) a nándorfehérvári csatában - ismeretlen mester munkája (forrás:wikipedia)

Kapisztrán János (középen, kereszttel a kezében) a nándorfehérvári csatában - ismeretlen mester munkája (forrás:wikipedia)

A magyar kormány több mint 12,5 millió forintos felajánlásáról szóló nyilatkozatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken adta át ünnepélyes keretek között Capestranóban Antonio D’Alfonso polgármesternek – közölte a szaktárca sajtóirodája az MTI-vel.

Az idei áprilisi földrengés Capestrano épületeiben, egyebek mellett Kapisztrán Szent János – magyar zarándokhelynek is számító – szülőházában is komoly károkat okozott. Az épület renoválásának összköltsége 56 ezer 497 euró.

Kapisztrán János (Giovanni da Capestrano, 1386-1456) itáliai teológus, hitszónok volt, aki komoly szerepet játszott a nándorfehérvári győzelemben, de Hunyadi Jánossal együtt a pestis áldozata lett. Később az egyház szentjei és a magyar nemzet hősei közé avatták. 1921 óta a budai várban felállított szobra hirdeti dicsőségét és ő a magyar hadsereg egyik védőszentje. Halálának évfordulóján (október 23-án) Capestranóban minden évben megemlékezést tartanak.

1454-ben III. Callixtus pápa a hetvenes éveihez közeledő Kapisztrán Jánost küldte, hogy prédikációjával főként Németországban az Oszmán Birodalom ellen gyűjtsön kereszteseket. 1455-ben Magyarországra érkezett és a török elleni széles nemzeti összefogás létrehozásán fáradozott. A korábbi sikertelenséggel nem törődve 1456 tavaszán újra lelkesen fogott hozzá a keresztesek toborzásához. A sikeresen összegyűjtött sereggel 1456 nyarán Hunyadi János táborába sietett, hogy segítse a nagy hadvezért Nándorfehérvár megvédésében, melyet akkor már II. Mehmed szultán serege ostromolt.

Hunyadival együtt seregével sikeresen törve át a török hajózárat bejutott a várba, ahol az ostromlottak nagy lelki segítségére volt. Az ostrom alatt mindvégig buzdította a harcolókat, akik sikerrel verték vissza a megújuló rohamokat. A sikeren felbuzdulva bátor tettre szánta el magát. Keresztjét a magasba emelve vezette lelkes keresztes seregét a meglepett törökre. Ezt látva Hunyadi is kitört, és az egyesült sereg elsöpörte az ostromlókat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!