Történelemportál

Egy magyar építész kalandjai Sanghajban

Hudec László volt hadifogoly Szibériában, ünnepelt sztárépítész Sanghajban, és segített feltárni Szent Péter sírját is. Nem mindennapi életéről és műveiről nyílik kiállítás az Örökség Galériában.

Hudec László (forrás: hudec.sh)

Hudec László (forrás: hudec.sh)

A kalandos sorsú Hudec (Hugyecz) László Ede 1893-ban született Besztercebányán. Édesapja, Hugyecz György építészmérnök volt, aki többek között 1900-ban a budapesti kisföldalatti vasbeton alagútjának építésze volt. Hudec László 1914-ben a Budapesti Királyi Akadémián szerzett építész diplomát, majd beállt az osztrák–magyar hadseregbe. 1916-ban hadifogságba esett, s Szibériába került. A Krasznaja Recskai fogolytáborból az orosz–kínai határon keresztül, 1918-ban szökött Sanghajba.

Az amerikai R.A. Curry építész irodának dolgozott 1925-ig, majd saját céget alapított. Feleségül vette Gisella Meyert, egy svájci textil- és festékmágnás lányát, s házasságával megnyíltak előtte a sanghaji felső tízezer körei. Hudec az 1920-30-as években, az akkor virágkorát élő szabad kikötővárosban több mint hatvan épületet tervezett. Köztük a Park Hotel, a Union Brewery, a China Baptist Publication Building, a Moore Memorial Church, a Country Hospital, a Grand Theater, a McTyeire School, a Normandie Apartments, a Terrace House épületét. Az 1934-es keltezésű Park Hotel a múlt század nyolcvanas éveiig Sanghaj és a Távol-Kelet egyik legmagasabb épülete volt.

a Park Hotel 1985-ig Sanghaj legmagasabb épülete volt

a Park Hotel 1985-ig Sanghaj legmagasabb épülete volt (forrás: wikipedia.org)

Modernista, art déco és bauhaus házait, amelyek magunkban hordozták a közép-európai szellemi és kulturális örökséget éppúgy, mint az Amerikában megismert új, magasépítészeti megoldásokat, egyaránt az egyediség, az újítás, s a korát meghaladó technikai színvonal jellemezte.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!