Történelemportál

Aquincum: római ház épül a lődomb helyén

Rovatok: Műemlék

Római ház rekonstrukciója, jelképes városfal, virtuális élménytér, ahol akár gladiátorküzdelmet is vívhatnak a látogatók. Hamarosan új látványosságokkal bővülhet az aquincumi múzeum kínálata — számol be róla a műemlékem.hu.

„Nincs még egy olyan nagyváros Olaszországon kívül az egykori birodalom európai területén, ahol ilyen nagy tömegben maradtak volna meg ókori maradványok” — mondta el a műemlékem.hu-nak a múzeum igazgatója. Zsidi Paula hozzátette: ugyan a mai Szentendrei út elmetszi még az egykori fórumot is, az elmúlt évek régészeti feltárásainak hála egyre több emlék kerül elő, amelyek révén pontosítani lehet az egykori provincia székhelyének mindennapjait, építési, fejlődési korszakait.

Aquincum

A római város története az I. század utolsó harmadára nyúlik vissza. Ekkor még falusias település volt, amely mind nagyobb és tervezettebb lett, ahogyan a jelentősége nőtt. A II. századi növekedés során alakult ki ma is látható fóruma, ahol a kikötőből induló és a birodalom belseje felé tartó út metszette a Dunakanyar irányába merőlegesen vezető utat.

„Ebben az ásatási idényben kaptunk arra választ, hogy keleti irányban, a Duna felé meddig terjedt a város határa. Egy kettős árok árulkodott arról, hogy az egykori városfal sokkal közelebb húzódott a parthoz mint azt korábban gondoltuk, így nagyobb volt a polgárváros a korábban feltételezettnél” — mondta Zsidi Paula.

Az igazgató hozzátette: a régi gázgyár területén nemrégiben előkerült egy sír maradványából egy púpos hátú fésű, amely bizonyítja, hogy az V. század elején még lakott volt a polgárváros egy része, hiszen temetkeztek a területen.

A római kori népesség a későbbiekben az egykori katonai tábor területén, az jelenlegi Óbudai főtér térségében talált menedéket és nem kizárt, hogy leszármazottaik egy kis csoportja a honfoglaláskor is az egykori katonai erőd területén élt.

Aquincum

„Évről évre árnyaltabban ismerjük Aquincum múltját, amit igyekszünk minél szemléletesebben megmutatni a látogatóknak is” — jelentette ki Zsidi Paula. Így a területen az egykori levente-, majd MHSZ-lődomb helyén felépítenék annak a római háznak a rekonstrukcióját, amely egykoron a régészeti adatok szerint ott állt. Virtuális élményteret szeretnének építeni, amelyben a látogatók felölthetnék a római kori viseleteket és akár gladiátorjátékot is vívhatnának a gépi ellenfelekkel. A megnyitásra váró, korábban ipari célokat szolgáló részekkel kibővülne a bejárható terület és új bejárata nyílna a múzeumnak a jelképes városfalon keresztül.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!