Történelemportál

2010 a háromszéki képzőművészet éve lesz

Rovatok: Hagyomány

A Barabás Miklós Céh megalakulásának nyolcvanadik évfordulós rendezvénysorozatán tartott szakmai konferencián jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy 2010-et a háromszéki képzőművészet évének nyilvánítják.

Benedek Elek

Benedek Elek

Barabás Miklós

Barabás Miklós

“Ha az ideit — a hármas évforduló kapcsán — Benedek Elek-emlékévként éltük meg, a kezdeményezésnek folytatást kellett adni. A Barabás Miklós Céh évfordulója kapcsán merült fel, jövőre lesz éppen kétszáz éve, hogy Márkosfalván megszületett Barabás Miklós — kézenfekvő tehát, hogy a 2010-es esztendő tematikája a háromszéki képzőművészet legyen” — magyarázta Tamás Sándor. De nem csupán ez a kerek évforduló esik jövőre, több jeles háromszéki képzőművészé is: Bálint Benedek születésének 150., Plugor Sándornak 70., a festő Gödri Ferencnek 120., Gyárfás Jenőnek 85., Gyulai Ferencnek 105. évfordulója — hogy csak néhányat említsünk.

Ami a terveket illeti: jövőre elkészül végre-valahára a Bazárban az oly régóta tervezett kortárs képzőművészeti galéria, s ezzel párhuzamosan kívül-belül megújul a Gyárfás Jenő Képtár is. A rendezvényeket a megyei és városi önkormányzat, a Barabás Miklós Céh és a Háromszéki Képzőművészek Szövetsége közösen dolgozza ki, a szervezéssel Vargha Mihály képzőművészt, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatóját bízták meg.

“Az elv nem az, hogy adott pénzkeretbe kelljen beleférniük a rendezvényeknek, hanem a kiötölt témákhoz megkeresni a forrásokat” — hangsúlyozta Tamás Sándor, aki a háromszéki képzőművészet támogatását jó ügynek tartja, s ekként is viszonyul hozzá. Ami a konkrét terveket illeti, ezek egyelőre csak vázlatosan fogalmazódtak meg, az elképzelések között szerepel valamely háromszéki képzőművésznek egész alakos szobrot állítani, a rendezvénysorozatba befoglalni Székelyföldet, bár ki lehetne terjeszteni akár az egész Kárpát-medencére is, testvérmegyékbe elvinni értékeinket, és nem csak a már klasszikusnak számító képzőművészekét, de a kortársakét is, katalógusokat, kiadványokat megjelentetni — szóval, széles a paletta. Az év eseménynaptárának kidolgozását elkezdték, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ismertetik a háromszéki képzőművészet évének rendezvényeit.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!