Történelemportál

Tegnap átadták a nemzetőr jelvényeket

Rovatok: Hagyomány

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében bensőséges ünnepség keretében került sor október 20-án a Nemzetőr Jelvények és karszalagok valamint oklevelek átadására. Ünnepi beszédet mondott dr. Holló József nyugállományú altábornagy, az intézmény főigazgatója, majd Válóczy István, az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsának elnöke emlékezett a pontosan 53 évvel ezelőtt alakult Nemzetőrségre a mintegy ötven egykori nemzetőr előtt.

Ötvenhatos hőseink a tegnapi ünnepségen (forrás: hm.gov.hu)

Ötvenhatos hőseink a tegnapi ünnepségen (forrás: hm.gov.hu)

A Himnusz hangjait követően Holló József idézte fel az 1956-os eseményeket, azt az idősszakot, amikor igazi közösségé kovácsolódott össze a nép a szabadság kivívása és megőrzése érdekében. „Ötvenhat mindannyiunk ünnepe, és mint ilyen, talán a legszebb ünnepünk. A mi feladatunk, most az, hogy elismerjük, megbecsüljük és megtiszteljük azokat, akik annak idején a Nemzetőrség soraiban küzdöttek a függetlenségünkért”– mondta a főigazgató, aki megemlékezett néhai Király Béláról, aki a Nemzetőrség főparancsnokaként írta be nevét a magyar történelembe.

Válóczy István ünnepi beszédében kijelentette: tisztelet és megbecsülés jár azoknak, akik 1956 szellemében élnek ma is, és nem engedik, hogy az utókor megfeledkezzen a több mint fél évszázada történt sorsfordító eseményről és hőseiről. „Őket köszöntjük, most” – fejezte be beszédét az elnök.

Ezt követően került sor a Nemzetőr Jelvények, a karszalagok és az oklevelek átadására. A 26 várományos közül volt, akinek már csak hozzátartozója vehette volna át a jelvényt, és sokan sajnos koruk és egészségi állapotuk nem lehettek jelen az ünnepségen. A jelenlévő 70–80 éves veteránok többsége viszont örömmel találkozott egykori bajtársaival az ünnepséget követő fogadáson. Idén először a nemzetőrök tiszteletbeli tagokat – elsősorban történészeket – fogadtak soraikba.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!