Történelemportál

Meggyilkolt leventékre emlékeztek Biharfélegyházán

Rovatok: Hagyomány

Vasárnap délután ünnepi istentiszteleten emlékeztek Biharfélegyházán arra a 13 leventére, akik áldozatául estek a második világháború értelmetlen poklának 1944. október 9-én.

Tisztelgés az áldozatok emléke előtt (forrás: erdon.ro)

Tisztelgés az áldozatok emléke előtt (forrás: erdon.ro)

Azokban a zivataros időkben a Tiszacsegére vezényelt biharfélegyházi leventék, megelégelve az értelmetlen távollétet, hazafelé tartottak a legrövidebb úton, amely Nádudvar határán vezetett keresztül. Ott, 1944. októberében, kisebb–nagyobb csapatmozgások történtek a harcoló felek részéről, október 9–én Nádudvar német katonai megszállás alatt volt, de Mihályhalma környékén szovjet lovas előőrsök Sárrétről Tiszacsege irányába tartottak. A Sáros-ér közelében lévő Mészáros tanyán a 19–22 év körüli fegyvertelen fiúk a gazdasági épületek között, és a mellette álló gulyakútnál pihentek. Német repülőtámadástól megfutamított, és visszafelé tartó orosz katonák észlelték a csoportot.

Mintegy 50 lovas a tanyaépületek közé vágtatott, minden felszólítást mellőzve géppisztolyaikkal lekaszabolták a megriadt menekülőket, majd a csoport továbbállt Püspökladány felé. Összesen 22 halott és 3 sebesült maradt a helyszínen, akiket a környékbeli lakosság igyekezett ellátni. Az elhunytak között 13 biharfélegyházi levente volt. A vasárnapi megemlékezésen Szabó Zsolt lelkipásztor Ézsaiás könyvének 40. részéből vett idézet alapján hirdette az igét: „erőt ad a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja”. Erő kellett továbbra is a szülőknek, mert volt, kinek egyetlen fia halt meg ott, volt kinek édesapját lőtték le, mondta a lekész. Szerző Erzsébet édesapját veszítette el, nélküle kellett felnőnie. Emlékezett ő is, könnyekkel küszködve, hiszen nehéz beszélni erről a fájfalomról még ma is.

Családias hangulat megteremtése volt a cél a templomban, mindenki megoszthatta gondolatait másokkal, a Nádudvarról érkezett vendégekkel. Verset mondott Bere Henrietta, Szabó Yvett, Csóka Imre és Kelemen Norbert. Az időjárás sajnos nem kedvezett az ünnepségnek, hideg szélben, esőben helyezték el a koszorúkat a templom előtti emlékműnél, tisztelegve a leventék (Csömpe Sándor, Daróczi Bálint, Fejes József, Kerekes Géza, Kelemen Sándor, Marjai Albert, Molnár Géza, Oláh István, Rácz Károly, Rézműves Imre, Sajti Sándor, Simon Gábor, Walter Ferenc) előtt.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!