Történelemportál

Iránytű minden műemlékhez

Rovatok: Műemlék

Letölthetővé váltak a GPS készülékekbe a magyarországi műemlékek pontos koordinátái. Így a kirándulók a műemlékem.hu páratlan adatbázisa segítségével megtalálhatják az eldugott, nehezen megközelíthető helyen lévő épített emlékeket is.

geocaching

11 ezer magyarországi műemlék pontos koordinátája vált letölthetővé a műemlékem.hu civil műemlékvédő portálon a műemlék keresése menüpont alatt. Az adatbázis böngészése során érdekesnek, felkeresendőnek ítélt épületek, szobrok adatait egyenként vagy kigyűjtve is térítésmentesen használhatja fel bárki regisztráció és bejelentkezés után.

Akár egy történelmi belvárosban a helyismeret hiánya miatt, akár egy természetjárás közepette szinte lehetetlen fellelni az összes olyan épületet, amely meghatározó emléke a magyar építészettörténetnek, történelemnek. A koordináták birtokában a turisták számára ismeretlen vagy nehezen megközelíthető műemlékek is könnyen felkereshetők — állítják a szervezők, akik remélik, hogy az adatok könnyebb hozzáférhetőségével olyan értékeket is sikerül megmutatni a kirándulóknak, amelyek eddig rejtve maradtak a szemük előtt. Nemcsak az országosan védett épületek koordinátáit találja meg az érdeklődő, hanem a helyi, önkormányzati védettségűek egy részét is, továbbá letölthető több mint hatezer, nem temetkezéshez kötődő kereszt pontos helye is.

A műemlékem.hu portál, civil mozgalom és játék 2008. júniusában indult el. A játék alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékem.hu rendelkezésére bocsátott hivatalos műemléki lista, célja, hogy a résztvevők minél több műemléket keressenek fel személyesen. A játékos ottjártakor GPS-szel beméri a helyzetét, majd a koordinátákat, egy szöveges tájékoztatót és legalább két fotót feltölt a honlapra. Az eltelt másfél év alatt több mint 36 ezer alkalommal kerestek fel az oldalon regisztráltak védett épületeket, ezáltal egyedülálló műemléki adatbázis jött létre.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!