Történelemportál

Így emlékezik majd Budapest 1956 októberére

Rovatok: Hagyomány

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenharmadik és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltása huszadik évfordulójának eseményeit idén a Parlamentben ünnepi konferencia, Budapest több forgalmas pontján pedig szabadtéri programok idézik majd fel.

Az '56-os forradalom ötvenharmadik évfordulójára készül az ország

Az '56-os forradalom ötvenharmadik évfordulójára készül az ország

Az idei ünnepségsorozat már október 20-án kezdetét veszi. Október 20-a és 23-a között Budapest négy forgalmas helyszínén – a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren – 1956 és 1989 archív fotóiból válogatott szabadtéri fotókiállítást, valamint korabeli járművekből és élő szoborcsoportokból álló térinstallációkat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A helyszíneken elhelyezett mozisátrakban minden este 7 óráig korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítenek. Esténként a programok helyszínén lévő építmények falát óriási fényfestmények díszítik majd, október 23-a és 25-e között pedig a Parlament is nemzetiszínű, ünnepi díszkivilágítást kap.

Október 22-én ünnepi konferencia lesz a Parlamentben. A konferencián Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla házelnök mellett felszólalnak az 1956-os és 1989-es események szereplői, valamint neves történészek is. A konferencián a miniszterelnök meghívására jelen lesznek az 1989. október 23-án született 20 éves ifjak, a “Köztársaság gyermekei” is.

Október 22-én este 6 órakor katonai tiszteletadás mellett lobban fel a Forradalom Lángja a Kossuth téren. Október 23-án reggel fél 10 órakor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az ünnepi program a Kossuth téren. Az eseményen a közjogi méltóságok, a diplomáciai testület, a magyar egyházak és határon túli szervezetek tagjai, valamint az 1956-os szervezetek képviselői vesznek részt. A Vértanúk terén 10 órától csendes megemlékezés keretében a közjogi méltóságok és az 1956-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt, majd 11 órától az Ötvenhatosok terén felállított emlékműnél helyezik el koszorúikat. A koszorúzást az Ötvenhatosok terén egy rövid ünnepi műsor is kíséri majd.

Október 23-án este 6 és fél 8 között a Magyar Televízió az ünnepi műsor részeként mutatja be a tavaly meghirdetett Film-Szabadság-,56 elnevezésű forgatókönyvíró és ötletpályázat győztes alkotásaiból készült hét kisfilmet.

Az 1956-os parlamenti sortűz áldozataira október 25-én egész nap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt elhelyezett ünnepi installációval emlékeznek, ahol korabeli hangfelvételek sugárzása mellett történészhallgatók mesélnek az érdeklődőknek az 53 évvel ezelőtti eseményekről.

Az ünnepi rendezvénysorozat hagyományosan a november 4-i gyásznapon zárul. A záróünnepségre a Hősök terén 11 órakor közjogi méltóságok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett kerül sor. A Forradalom Lángja is ezen a napon, szintén hagyományos katonai tiszteletadás mellett, este 6 órakor alszik ki a Kossuth téren – áll a közleményben.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!