Történelemportál

Felültetnek minket Horthy szánkójára?

Rovatok: Műemlék

Jövőre már minden bizonnyal kiállítják, s akár kerti utazáshoz igénybe is vehetik a látogatók azt a szánt, amelyet a néphit szerint Horthy Miklós kormányzó használt egykor a gödöllői kastély uraként — adta hírül a műemlékem.hu.

a szán, amely Horthyé lehetett

a szán, amely Horthyé lehetett

„Nincs bizonyítékunk arra, hogy a szán valóban az egykori kormányzó birtokában lett volna, de a néphit ezt tartja felőle a városban” – mondta el a műemlékem.hu kérdésére Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa. Hozzátette: a jelenleg meglehetősen riasztó élénksárgára és pirosra festett téli közlekedési eszközt több mint egy évtizeddel ezelőtt adta vissza a kastélynak a Szent István egyetem. Azt homály fedi, miként került az oktatási intézmény tulajdonába.

„Ugyan nem bizonyítható, hogy a szán valóban Horthyé lett volna, az azonban biztos, hogy a kormányzó a vadászatai alkalmával használt ilyen eszközt Gödöllőn, hiszen több mint két évtizedig élt a kastélyban” — jelentette ki Ujváry Tamás, a kastély igazgatóhelyettese. A szán — amelyet jelenleg a kastély egyik raktárában őriznek — mindenesetre korabeli, s ezért nagy kincs, hiszen a második világháború után igyekeztek mindent eltüntetni az épületegyüttesből, ami a kormányzói rezidencia berendezéséhez tartozott.

Horthy vadászat után

„A Horthy-korszak éppúgy része a kastély történetének, mint a Grassolkovichok, a királyi pár, vagy éppen a szovjet megszállás ideje” — mondta az igazgatóhelyettes. Ennek szellemében igyekeznek minden korszak emlékeit megmutatni a látogatóknak. A XX. század fontos relikviája tehát a szán, amelynek rövidesen elkezdődik a restaurálása, ám a nagyközönség valószínűleg csak jövő télen láthatja és ülhet fel rá.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!