Történelemportál

Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat

Rovatok: Műemlék

Júniusban írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében Európai Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat. Az okiratot Ilie Bolojan polgármester mellett a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium, valamint a az Észak-nyugati Fejlesztési Ügynökség képviselői látták el kézjegyükkel. Első lépésként a helyi önkormányzat elkészítette a közbeszerzési eljáráshoz szükséges dokumentációt, a következő lépés, hogy kiírják a vár épületegyüttesének felújítására vonatkozó tendert. A nagyváradi vár felújításához szükséges összeg meghaladja a 8,5 millió eurót, ebből 6,7 millió eurót a 2007-2013-as regionális fejlesztési programból finanszíroznak majd, a fennmaradó összeget pedig a nagyváradi önkormányzat állja. Az elöljáróság azt szeretné, ha a felújítást követően a nagyváradi vár bekerülne az európai turisztikai körforgásba, s nemcsak a város, hanem Bihar megye egyik fő látványossága lenne.

a nagyváradi vár

a nagyváradi vár

A város legjelentősebb műemlékére ráfér a felújítás, számos épület már az összeomlás szélén áll. Az elfogadott terv szerint elsőként a vársánc nyerhet új arculatot, itt parkot alakítanak ki. A fejedelmi palotában kapna helyet a vár könyvtára, továbbá kiállítótermeket, kávézót is berendeznének az épületben. Az egykori pékség adna otthont a kenyérmúzeumnak, a volt kaszárnyaépületekben pedig középkori foglalkozásokat felelevenítő műhelyeket és kiállítótermeket létesítenének.

Májustól mintegy 100 fiatal önkéntes végez régészeti feltárásokat a Csonka bástyán. Az év elején felmerült ötletként, hogy a vár rehabilitációjának keretében feltárják a belső udvar aszfaltja alatt lévő 11. század végi alapítású székesegyházat, azonban az azóta elindított beruházás miatt a magyar történelem szempontjából felbecsülhetetlen értékű templom napvilágra hozatala csúszik. A Nagyboldogasszonynak szentelt székesegyházat Szent László király alapította, akit később itt temettek el, itt nyugszik II. András, IV. László és Luxemburgi Zsigmond is.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!