Történelemportál

Székelyföldi delegáció koszorúzott Mihalik Kálmán sírjánál

Rovatok: Emlékmű

Most először járt székelyföldi delegáció a Székely himnusz zeneszerzője, Mihalik Kálmán kopjafájánál a szegedi Belvárosi temetőben. A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor koszorúzta meg a sírt a zeneszerző halálának évfordulóján.

a Székely Himnusz emlékműve

a Székely Himnusz emlékműve, háttérben a Magyar Életfa (forrás: szegedma.hu)

Még mindig kevesen tudják, hogy Szegeden, a Belvárosi temetőben nyugszik Mihalik Kálmán, aki Erdély himnuszának, az ott élő székelyek második himnuszának zenéjét szerezte. A tavaly avatott Magyar Életfa mellett 2009. augusztus 1-je óta áll a Székely Himnusz emlékműve. A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor szeptember 3-án koszorút helyezett el Mihalik Kálmán sírján, így emlékezett meg a zeneszerző halálának 87. évfordulójáról. A megyei elnököt elkísérte Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke is.

„Megtisztelő számunkra a látogatás, nekem pedig külön öröm, hogy az elnök urat, mint első székelyföldi hivatalos koszorúzót itt üdvözölhettem. Elmondtam elnök úrnak, hogy mi mindent tettünk már a szerző emlékének ápolásáért” — mondta el Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A vendégek megismerkedtek a megyénkben élő székely fafaragó mesterrel, Gál Imrével, aki a sírnál lévő kopjafát faragta. Ő hozta létre a Mihalik Kálmán Alapítványt is, amely a zeneszerző emlékének méltó megőrzéséről gondoskodik, és tehetséges erdélyi fiatalokat támogat. Tamás Sándor elismerően nyilatkozott mindarról, amit Csongrád megyében hallott és tapasztalt, és örömét fejezte ki, hogy megkoszorúzhatta a sírt.

A Székely himnusz 1921-ben született, szövegét Csanády György írta, zenéjét Mihalik Kálmán komponálta lánykarra, először 1922. május 22-én adták elő egy Aquincumban rendezett találkozón. A szerzők szándéka nem az volt, hogy valódi himnuszt alkossanak a székely népnek, az évtizedeken keresztül tiltott dal azonban hatalmas népszerűségre tett szert Erdélyben és Magyarországon.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!