Történelemportál

Szatmári cégek összefogásával újítják fel a nagykárolyi kastélyt

Rovatok: Műemlék

Négy szatmárnémeti cég összefogásával újítják fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, valamint az erdődi várat. A munkálatok elvégzésére pályázó, Kastély-társulás elnevezésű cégkonzorcium 15,5 millió lejből gazdálkodhat.

A pályázatokat elbíráló bizottság döntése révén a négy szatmárnémeti cég összefogásával létrehozott Kastély-társulás elnevezésű konzorcium újíthatja fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyt. A licit nyertesének megnevezésével az önkormányzat több mint egy hetet késett, ugyanis a bizottság nem szeretett volna elhamarkodott döntést hozni egy ekkora volumenű és fontosságú terv megvalósítási folyamatával kapcsolatban.

A nagykárolyi kastély a 19. század második felében

A nagykárolyi kastély a 19. század második felében

A határ menti város jelképeként számon tartott Károlyi-kastélyra a jogos tulajdonosnak számító Károlyi grófi család még élő leszármazottai nem tartottak igényt. Csak a fóti birtokukat kérték vissza, a nagykárolyit pedig a helyi önkormányzatnak ajándékozták, mondván, rendkívül költséges lenne számukra mindkét ingatlan fenntartása. Mint arról korábban már beszámoltunk, a kastély teljes, valamint az erdődi vár egyik, még meglévő bástyájának felújítási munkálatait a nagykárolyi polgármesteri hivatal a Regionális Operatív Program keretében benyújtott projekt révén finanszírozza.

A pályázatra kiutalandó teljes összeg 5,1 millió euró, amelyből Erdődnek 700 ezer jut, a többiből pedig Nagykároly gazdálkodhat a központi parkban lévő ingatlan teljes belső és külső rehabilitációjára, illetve a járulékos költségek és a pályázati kiírás lebonyolításának fedezésére.

A nyertes cégcsoport egyik tagja már több nagykárolyi beruházást is lebonyolított. Ez a vállalat építette fel a város egyetlen ANL-tömbházát és a szennyvízhálózat bővítését is vállalták. Kovács Jenő polgármester szerint a pályázatokat elbíráló bizottság minden tekintetben a szabályoknak megfelelően járt el, így a meghozott döntés messzemenően megalapozott és megkérdőjelezhetetlen. A döntéssel egyébként egyetértett Szabó Bálint, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti Karának professzora is, aki külső szakértőként vesz részt a Károlyi-kastély rehabilitációjában.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!