Történelemportál

Szent István-ereklye Érmihályfalván

Rovatok: Hagyomány

A Szent István Lovagrend tagjai ötödik zarándoklatuk alkalmával hétfő délután Érmihályfalván mutatták be államalapító királyunk 1368 óta Prágában őrzött kardjának hiteles, ereklyésített mását.

A zarándoklat ötlete az „emlékezetes” 2004. december 5–i népszavazás után született meg, azzal a céllal, hogy „próbáljanak köszörülni a csorbán” — mondta el id. Tasnádi Gábor, a Szent István Lovagrend tagja a Bihar megyei határvárosban. Manapság nagy szükség lenne a Szent István-i szellemiségre, az összefogásra, mondta a szószóló, és leszögezte, a zarándoklat senki ellen nem irányul, „a zarándoklattal a nemzet építésének, összefogásának, keresztényi vallásunk megalapításának, és már több mint ezer esztendőn keresztül történő megőrzésének egyik eszközét és szimbólumát visszük. Bemutatásával hitünket, szeretetünket, népünk, nemzetünk összetartozását és egymásra utaltságát, a jövőbe vetett reménységét szeretnénk megerősíteni.” Szomorú, hogy eddig senki nem próbálta meg visszaszerezni ezt a nemzeti ereklyét, jegyezte meg.

ermihalyfalva

Szent István 997 körül használt, a közvélemény előtt kevésbé ismert kardja bizonyíthatóan 1368 óta van Prágában. Odekerülésének többféle története létezik, egyes vélekedések szerint Nagy Lajos királyunk adományozhatta 1354 után IV. Károlynak, egy másik elképzelés szerint Anna hercegnő, IV. Béla király lánya vitte magával a kardot, amikor apja halála után vejéhez, II. Ottokár cseh királyhoz menekítette a királyi kincstár nagy részét.

A másolatot 2005-ben készítették, majd a kötelező biztonsági intézkedések mellett összeérintették az eredetivel — ezt nevezik ereklyésítésnek –, és eddig mintegy 8000 kilométernyi zarándokutat tettek meg vele. Idén, immár az ötödik zarándoklat alkalmából, újabb 2000 kilométernyi utat terveznek bejárni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!