Történelemportál

Emlékhelyet terveznek Bözödújfaluba

Rovatok: Emlékmű

A határon túli magyarság kezdeményezéseinek segítésére létrehozott Szórványtanács harmadik, budapesti ülésén szóba került egyebek mellett a csíkszeredai csángó kollégium működtetése, a magyar házak számának növelése, és egy kulturális és oktatási központ létrehozása Bákóban. A testület az első félévben 350 millió forintot osztott szét, a további tervek között szerepel egy emlékhely létrehozása is az 1988-ban elpusztított Bözödújfalunál.

bozodujfalu

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára arról is beszámolt, hogy a tanács egy „szimbolikus” projektet is a kormányzat figyelmébe ajánlott. Eszerint támogatást kívánnak adni a 21 évvel korábban elpusztított erdélyi falu, Bözödújfalu emléke ápolásához. Egy épület megvásárlásával segítenék a helyi önkormányzatot abban, hogy ott múzeumot rendezzenek be. A házban bemutatnák, „milyen következményekkel járt egy olyan erőszakos politika, amit Ceauceşcu politikája jelentett, és hogyan is alakult a magyarság helyzete akkor és azóta”.

A Bözödújfalusi-víztároló gátjának építése már 1975-ben megkezdődött, de csak a 80-as évek második felében jutottak el a megvalósításig. 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került, lakosai elköltöztek, mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől, amelyekben negyvenen laknak. Bözödújfalu tóból kiálló templomtornya az erdélyi falurombolás jelképévé vált.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!